Edisons naar Harmonia Mundi

De platenmaatschappij Harmonia Mundi heeft net als vorig jaar de meeste Edisons Klassiek in de wacht gesleept. Het middelgrote Franse label won vijf van de twaalf platenprijzen....

Van onze verslaggever

De Edisons worden 2 mei uitgereikt in het Concertgebouw. De Vlaming René Jacobs krijgt twee Edisons, voor opnamen van Haydn en Mozart. Succesvol bleken ook de violist Andrew Manze (met Biber), de dirigent Paul van Nevel en de pianist Paul Lewis. Riccardo Chailly en het Concertgebouworkest zijn eveneens tweemaal bekroond, met Mahlers Derde Symfonie en met ‘historische opnamen’ uit de periode-Chailly, uitgebracht door Muziekgroep Nederland.

Nieuw is de toekenning van een Edison voor dvd’s. De primeur gaat naar Tosca’s kiss , een ruim 20 jaar oude documentaire van Daniel Schmid over het ‘Casa Verdi’ in Milaan, een tehuis voor teruggetreden operazangers. De jury – de muziekcritici Roland de Beer, Kasper Jansen, Sandra Kooke, Bela Luttmer, Marijke Schouten en Hans Visser – zet vraagtekens bij de ouderdom van de film, maar noemt de ‘verdoeking’ op dvd (door EMI) een daad van betekenis. Edisons gaan verder naar de tenor Rolando Villazon, de violist Tetzlaff en de pianist Krystian Zimerman.

Meer over