Edge of tomorrow schurkt aan tegen de computergame

Tom Cruise en Emily Blunt in Edge of tomorrow Beeld Doug Liman
Tom Cruise en Emily Blunt in Edge of tomorrowBeeld Doug Liman

Edge of Tomorrow

Dvd, 3D Blu-ray, 60 min. extra's
Distributie Warner Home Video

De zomerblockbuster van 2014 schurkt niet alleen inhoudelijk aan tegen de computergame. In Edge of Tomorrow, de wonderbaarlijke sciencefictionfilm van Doug Liman (The Bourne Identity, Mr. and Mrs. Smith) sterft Tom Cruise telkens opnieuw om weer wakker te worden en met de kennis van dan zijn missie weer iets verder tot een goed einde te kunnen brengen: het redden van de wereld uit de dodelijke greep van buitenaardse monsters.

Ook in vormgeving ziet Edge of Tomorrow er op belangrijke momenten - de strijd tegen de aliens - uit als een door de computer gegenereerd universum.

Opmerkelijk daarom dat in de vermakelijke en verhelderende making-of-documentaire juist wordt benadrukt dat op belangrijke momenten de computer úít is gelaten. De futuristische soldatenuniforms, een soort eenpersoonstank waarmee je kunt rondlopen, wogen 30 tot 50 kilo, en werden daadwerkelijk vervaardigd. De acteurs moesten er weken in rondlopen. Ja, ook - of liever: juist - Tom Cruise. Van hem wisten we al dat hij stuntwerk graag zelf mag doen, maar hoe hij zich hier tegen duinranden laat katapulteren en aan kabels laat wegschieten, is toch verrassend.

Alle fysieke inspanningen en dito locaties (Trafalger Square) worden benadrukt, over de digitale postproductie, die minstens zoveel tijd en geld heeft gekost, geen woord. De tijd dat filmmakers zich daarop lieten voorstaan, is blijkbaar alweer voorbij.

undefined

Meer over