edelkitsch en actie

********..

Fearless

Regie Ronny Yu.Met Jet Li, Shido Nakamura.In 10 zalen.

Zes jaar lang, van Lethal Weapon 4 uit 1999 tot en met Danny the Dog uit 2005, heeft actiester Jet Li geprobeerd met Engelstalige films de westerse markt te veroveren. Een groot succes was dat niet. De status die hij in Azië heeft, wist hij daarbuiten nooit te bereiken.

De plot van Fearless moet daarom misschien als een revanche worden gezien: Li speelt in de film van Ronny Yu de legendarische Chinese martial arts-leraar Huo Yuanjia, die aan het begin van de twintigste eeuw een hele serie Europese en Japanse tegenstanders een lesje leerde.

Het verhaal laat ook zien hoe nationalistisch de Chinese cinema de laatste jaren is geworden. Zoals Li als de held in Hero van Zhang Yimou zijn leven opofferde voor de keizer die het land verenigde, zo is hij nu opnieuw een personage dat bereid is alles te geven om het volk van China het zelfrespect te geven dat het door buitenlandse overheersing verloor.

Patriottisme dat hij in de film vindt tijdens sentimentele scènes in de provincie, waar gewone boeren hem tonen hoe mooi het vaderland kan zijn. Die fraaie edelkitsch is amusant, maar de film moet het uiteraard vooral hebben van de spectaculaire acties waarmee Jet Li zijn superioriteit over de buitenlanders moet bewijzen.

Het zijn vechtscènes die worden ondersteund met special effects, dat wel: Li, die heeft aangekondigd zijn carrière als martial arts-ster met Fearless af te willen sluiten, is niet meer zo fit dat hij als in vroeger tijden zuiver met zijn snelheid en elegante kung fu-techniek een film kan dragen.

DS

Meer over