Review

Echt spannend wordt Duramadre niet

De bekroonde festivalmaker Frie Leysen haalt met Get Lost theater en dans uit andere tradities naar de lage landen. De Argentijnse dansgroep KM29 blijft hangen op het niveau van een bewegingsstudie: echt spannend wordt het niet.

Mirjam van der Linden
Duramadre in Arnhem. Beeld
Duramadre in Arnhem.Beeld

De serie Get Lost, onder curatorschap van de Belgische festivalmaker Frie Leysen (onlangs bekroond met de Erasmusprijs), haalt theater en dans van verre naar hier. Prijzenswaardig, maar soms denk je: was nog maar even bij moeder thuis gebleven.

Zo ook bij de jonge Argentijnse dansgroep KM29, vernoemd naar een knooppunt langs de snelweg richting Buenos Aires, met drugshandel, prostitutie en tegencultuur een crimineel oord en vrijplaats ineen. De voorstelling Duramadre is even kaal en hard als die plek, maar helaas ook mager.

Zweefstand

Onder aanvoering van een dj die een elektronische compositie 'bestuurt', komen zes dansers tot leven. Aanvankelijk zijn ze, met een muts over hun gezicht, anonieme gasten die langzame hiphopposes uitvoeren. Hellend als in een stap naar voren, bevroren in een draai, een zweefstand met de benen in de lucht, rustend op de armen. De controle dwingt bewondering af, de aanblik is vervreemdend, alsof de lichamen verknipt zijn.

Geleidelijk komt er meer beweging in, gaan de mutsen af en trekken de individuen naar elkaar toe, in kleine groepjes of als één stuwende kluwen, met daarbinnen veel geduw en getrek. Soms maakt een lone wolf zich weer even los. Blaffend, gekke bekken trekkend. Het is energiek en verontrustend, maar ook eendimensionaal. De dans blijft hangen op het niveau van een bewegingsstudie: er zijn aardige aanzetten, maar van een doorontwikkeld vocabulaire is geen sprake.

Pas spannend wordt het wanneer een danser op zijn tenen rondjes loopt. Een nerd, maar wel met een sensuele schwung in zijn armen en billen die anderen weet te verleiden. Tot de black-out, einde verhaal.

Duramadre
Dans
Door KM29. Choreografie Juan Onofri Barbato.
18/2, Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 31/3.

Meer over