TheaterrecensieMu’, mu’, mu’

Echt persoonlijk of gevaarlijk wordt het geestige Mu’mu’mu’ niet ★★★☆☆

De Nerds van Urland hebben zich met wisselend succes op de Star Trektaal Klingon gestort.

Vincent Kouters
De vier acteurs van Urland in Mu’, mu’, mu’. Beeld Julian Maiwald
De vier acteurs van Urland in Mu’, mu’, mu’.Beeld Julian Maiwald

Urland is de meest nerdy theatergroep van Nederland. Als dat nog niet duidelijk was na voorstellingen over kunstmatige intelligentie, het internet der dingen en MS-Dos, dan is er nu echt geen twijfel meer mogelijk. Voor hun nieuwste werk, getiteld Mu’, mu’, mu’, begeven de vier jonge theatermannen van Urland (Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet) zich op heilige gronden van het nerdbestaan: de Amerikaanse sciencefictionserie Star Trek.

Het begon allemaal met de ontdekking van The Klingon Hamlet, zo vertellen ze zelf op het podium. In 1996 is Shakespeares Hamlet vertaald naar het Klingon. Het Klingon is een kunsttaal die door de Amerikaan Marc Okrand speciaal ontworpen is voor Star Trek, waarin deze gesproken wordt door buitenaardse wezens genaamd Klingons. De populariteit van de serie en het Klingon leidde tot allerlei publicaties buiten de serie om, waaronder dus The Klingon Hamlet.

Scène uit Mu’, mu’, mu’. Beeld Julian Maiwald
Scène uit Mu’, mu’, mu’.Beeld Julian Maiwald

Urland herkende in deze vertaling, waar helemaal niemand in de wereld op zat te wachten, een diep dadaïstische daad. Met gevoel voor meligheid viert het viertal deze vertaling nu als een anarchistische aanval op de taal. Mu’, mu’, mu’ (Klingon voor ‘woorden, woorden, woorden’) is een compacte collagevoorstelling: Urland speelt fragmenten na uit The Klingon Hamlet, laat op zijn beurt Heiner Müllers Hamletmachine (een moderne bewerking van Hamlet) vertalen naar het Klingon, draagt ook daar fragmenten uit voor en toont op film zijn hilarische bedevaart naar The Klingon Language Institute in Amerika. Een veelbelovend begin.

Een elektronische soundtrack moet alle klank- en videoperformances met elkaar verbinden, maar kan niet verhullen dat het soms ook ongezouten flauwiteiten zijn. Hoe leuk het ook is, het lukt de makers uiteindelijk niet om hun onderwerp echt persoonlijk of gevaarlijk te maken. Het blijft bij die ene, goede grap.

Mu’, mu’, mu’

Theater

★★★☆☆

Door Urland en Theater Rotterdam, met Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet

4/3, Theater Rotterdam. Tournee t/m 16/5.

Meer over