'Echt filmen doe je pas na je 40ste, zei Fellini. Daar kan ik inkomen'

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Waar is art director en filmmaker Hugo Naber (38) nu mee bezig?

Hugo Naber achter de camera. Beeld
Hugo Naber achter de camera.Beeld

'De Italiaanse filmmaker Federico Fellini zei ooit: 'Echt filmen doe je pas na je 40ste.' Daar kan ik wel inkomen. Ik besef nu pas langzaamaan, na twaalf jaar werken, wat de meerwaarde is van mijn creatieve proces. Ik begin in mijn eentje. Verhalen lezen, films kijken, schrijven. Vervolgens krijg ik het voor elkaar steeds meer getalenteerde mensen te binden aan een project, waarvan de waarde blijft stijgen en stijgen.

'Je treft me in een lekker drukke tijd. Op dit moment ben ik bezig met het afmixen van de muziek voor mijn eerste korte film, The Dog Lies Buried. Deze gaat in juni in première in Eye Cinema 4 in Amsterdam en in The Norwegian Film Institute in Oslo. Verder schrijf ik het scenario voor de film Finnmark, een verhaal van Frode Grytten dat losjes is gebaseerd op Anders Breivik en het bloedbad dat hij aanrichtte in 2011. Ook ben ik me aan het inlezen voor de verfilming van het toneelstuk van Bo Tarenskeen en Joost de Vries over Henry Kissinger.

'The Dog Lies Buried is gebaseerd op een kort verhaal van de Noorse schrijver Kjell Askildsen. Het verhaal draait om het idee dat het huwelijk een dogfight is. Een getrouwd stel belandt in een spagaat tussen angsten en verlangens. Ze durven niet voor een kant te kiezen, waardoor de relatie langzaam kapotgaat. De man verliest zich in roken en drinken, vergeet hoe bijzonder zijn vrouw is. Toen ik het verhaal las, wist ik meteen dat ik het moest verfilmen.

'Ik nam contact op met de agent van de schrijver, kreeg de filmrechten en vanaf dat moment begon ik aan een instinctieve zoektocht. Kjells verhaal is het raamwerk, maar ik heb van hem de vrijheid gekregen om te bepalen welke delen verfilmd worden en wat wegvalt. Hij heeft de film nog niet gezien. Ik heb geen idee wat hij ervan verwacht en ben benieuwd wat hij ervan zal vinden.

'De projecten waarmee ik bezig ben spelen dag en nacht in mijn hoofd. Nieuwe ideeën branden nu alweer om aangepakt te worden. Zelfs in mijn vrije tijd ben ik continu bezig met lezen en films kijken, maar vervelen gaat het nooit. Alleen voor degene met wie ik leef, is het soms vermoeiend. Mijn vrouw Krista geeft me af en toe een tijdelijk spreekverbod als het om film gaat.'

Meer over