DWDD

Ik eindig pas maandag definitief met deze rubriek, maar laat ik hoe dan ook maar alvast noteren dat ik De Wereld Draait Door als het meest geslaagde Nederlandse programma van de laatste jaren beschouw....

Belangrijkste ingrediënt van de succesformule wat mij betreft: het aanstekelijke optimisme en de blijmoedigheid waarmee elk onderwerp en iedere gast door Matthijs van Nieuwkerk tegemoet wordt getreden. Want kom daar als kijker tegenwoordig nog maar eens om in Hilversum, en niet te vergeten als lezer van kranten.

Exemplarisch voor die DWDD-aanpak: het gesprek dat Van Nieuwkerk gisteren had met Jetta Klijnsma, de opvolgster van Aboutaleb als staatssecretaris van Sociale Zaken. Zo te zien is ze van zichzelf al een fijn en gemakkelijk benaderbaar mens. Maar de open, prettige sfeer waarin Van Nieuwkerk haar donderdag bij het grote publiek introduceerde en interviewde, is kenmerkend voor de toon en de stijl van de dagshow, zonder dat die daarmee te klef wordt. Want tegelijkertijd is Van Nieuwkerk dit tv-seizoen, indien nodig, ook taaier en kritischer dan ooit ervoor. En kruipt hij als geboren ‘pleaser’ dus navenant minder in zijn schulp als het een keer echt lastig wordt.

De musical geldt alweer een poosje als het populairste cultuurgoed in zowel theaters als op tv, en nu is ook de klucht zowel in de zalen als op tv terug. De verkiezing van de Gouden Loeki voor de beste reclamespot van het afgelopen jaar (de blote oma van de SP won) was gisteren op Nederland 1 verpakt als een revue van John Lanting en de Mounties uit de jaren zeventig.

Caroline Tensen (net wegens gebrek aan kijkers bij de NCRV van het scherm gehaald met 100 Singles) belandde aan het begin van het live programma in de bordkartonnen (podium)woonkamer van de familie De Vries, gevormd door de acteurs Nelly Frijda, Anneke Blok, Medi Broekman en Cees Geel. Datzelfde gezin bleef voor de rest van de avond als entr’acte fungeren, daarbij in ruime mate strooiend met het soort tenenkrommende humor als (vader Geel:) ‘Ik ben gevelreiniger. Jouw voorgevel, dát is mijn specialiteit’.

Ik ben dus persoonlijk heel erg van de blijmoedigheid, er kan even niet genoeg van zijn in de media, maar dit is nou werkelijk tv die ik graag aan de beoordeling van mijn opvolger laat.

Meer over