Dvorak, Smetana

De klank van het ensemble is hecht, niet alleen door de jarenlange samenwerking van de musici, maar ook door de zeldzame instrumenten die ze bespelen

Biëlla Luttmer

Nog twee maanden te gaan, dan valt het doek voor het Tokyo Strijkkwartet. De twee oudste leden, altviolist Kazuhide Isomura, 44 jaar geleden een van de oprichters, en violist Kikuei Ikeda gaan met pensioen. De beslissing om daarmee ook een van de meest fameuze strijkkwartetten op te doeken, is een rigoureuze.

De klank van het ensemble is hecht, niet alleen door de jarenlange samenwerking van de musici, maar ook door de zeldzame instrumenten die ze bespelen. De instrumenten zijn alle vier gebouwd door Stradivarius en waren ooit als compleet kwartet in bezit van Paganini. Ze gaan nu terug naar de stichting die eigenaar is - op naar een volgende generatie bespelers.

Aan hun laatste cd te beluisteren neemt het Tokyo Kwartet afscheid op het hoogtepunt van het feest. In Dvoráks Kwartet nr. 12 - deel 4 is bekend van de reclamespot van het Concertgebouw - en Smetana's Eerste strijkkwartet Uit mijn leven doen ze geen moeite de tintelende opwinding van hun laatste keer te verbloemen.

Meer over