Duurste werk van vrouwelijke kunstenaar bracht 9 miljoen euro op

Het kunstwerk Bluewald (1989) van de Amerikaanse Cady Noland is het werk van een levende vrouwelijke kunstenaar dat in 2015 het meest opbracht op een veiling. De bewerking van een foto van het neerschieten van Lee Harvey Oswald - de moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy - bracht bij Christie's in New York 9,8 miljoen dollar op, ruim 9 miljoen euro.

Het kunstwerk Bluewald van Cady Noland leverde omgerekend 9 miljoen euro op bij een veiling in 2015. Beeld Flickr
Het kunstwerk Bluewald van Cady Noland leverde omgerekend 9 miljoen euro op bij een veiling in 2015.Beeld Flickr

Een werk van de Britse Tracey Emin is volgens Artnet News hekkesluiter. Haar schilderij 'Exorcism of the last painting I ever made' bracht ruim een miljoen euro op. Het zijn bescheiden bedragen in vergelijking met de hoogste veilingprijzen van mannelijke levende kunstenaars. Gerhard Richters Abstraktes Bild (1986) werd bijvoorbeeld in februari geveild bij Sotheby's in Londen voor 41 miljoen euro.

Noland voerde vorig jaar hetzelfde lijstje ook al aan, met dezelfde bewerkte foto van Oswald op een uitgesneden aluminium plaat, maar dan met een druk in grijs in plaats van rood. Dit werk, Oozewald (1989), werd toen verkocht voor omgerekend ruim 6 miljoen euro.

De Japanse Yayoi Kusama staat op een tweede plaats met ruim 6,5 miljoen euro voor haar schilderij No. Red B. (1960). Laatste in de top 3 is de Ethiopisch-Amerikaanse Julie Mehretu met 3,2 miljoen euro voor het schilderij Looking Back to a Bright New Future.

Een groot filmbeeld van de Amerikaanse Cindy Sherman, Untitled Film Still #48 (1979, uit een serie van 3), bracht zo'n 2,1 miljoen euro op. Het schilderij Untitled (Fold) (2011) van de Amerikaanse Tauba Auerbach haalde bijna dezelfde prijs. De niet-abstracte voorstelling The cadet and her sister (1988) van de Portugese Paula Rego werd voor 1,7 miljoen euro afgehamerd. Het zeegezicht Long Ocean (1973) van de Lets-Amerikaanse Vija Celmins bracht 1,2 miljoen euro op. Het kleurrijke O Moderno (2002) van de Braziliaanse Beatriz Milhazes net iets minder, net als het expliciete Matrix van de Britse Jenny Saville.

Meer over