DagboekAnonieme reiziger

Dure overnachting op een hoopje stro

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Wetzlar, circa 1923. Beeld Getty
Wetzlar, circa 1923.Beeld Getty

Hessen, 1 oktober 1708

Maandagochtend besteeg ik de postkoets en ben ik de Rijn overgestoken. Na twee mijl zag ik Bensberg, de door de paltsgraaf van Neuburg gestichte vesting, en weer twee mijl verder een plaats genaamd Siegburg, een benedictijnenklooster met eigen juris­dictie in de palts.

Op de wijde vlakten in de omgeving wordt uitsluitend tarwe verbouwd. We reden lange tijd door een bos, tot we bij het vallen van de avond Altenkirchen bereikten. Om middernacht arriveerden we in Hachenburg.

De volgende dag regende het. Ik had vijf uur op een beetje stro ­geslapen en kreeg een woordenwisseling met de waard, die mij een rekening voorlegde alsof hij een banket had aangericht.

Aangezien er geen wisselpost was, waren we aangewezen op een slecht stel boerenpaarden. We hebben er twintig mijl op afgelegd, heuvelop over rode kalksteen, met bossen en valleien. Ik hoop dat ik tijdens deze reis niet nog eens op zo’n slechte knol zal hoeven rijden.

’s Avonds kwamen we in Vezlar of beter gezegd Wetzlar. De stad ligt mooi aan de voet van een heuvel, maar alle huizen zijn er van hout, riet en mortel. De kerk is in tweeën gedeeld: de ene helft voor de katholieken, de andere voor de lutheranen. Ik heb veel raven en geweldige hoeveelheden vinken en lijsters gezien.

Anonieme reiziger uit Venetië. Uit Anonimo Veneziano: Eine Deutsche Reise anno 1708. Hayman Verlag, 1999.

Meer over