Duizenden scholieren mogen gratis 'Anne' zien

Als het aan oud-PvdA-Kamerlid Harry van den Bergh ligt, moet ieder kind in Nederland het verhaal van Anne Frank kennen. Daarom mogen duizenden kinderen de komende tijd gratis naar de theatervoorstelling Anne in Theater Amsterdam.

Willem Van Ewijk
Actrice Rosa da Silva speelt Anne in het theaterstuk over het leven van Anne Frank. Beeld anp
Actrice Rosa da Silva speelt Anne in het theaterstuk over het leven van Anne Frank.Beeld anp

Donderdag hadden de groepen 8 van basisscholen De Derde Dalton en de Biënkorf uit Amsterdam de primeur. Ze stonden in het nagebouwde Achterhuis, in bijzijn van minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur. De scholieren legden verbanden met het antisemitisme van vandaag. Er werd gesproken over moslimdiscriminatie, de vervolging van christenen in Soedan en het opjagen van yezidi's door IS in Irak.

Initiatief in stroomversnelling

Van den Bergh richtte vorig najaar de stichting Educatief Programma ANNE op om het besef van de oorlog en de Holocaust bij schoolkinderen van 12 tot en met 18 jaar te vergroten. Hij vroeg Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, te helpen bij de fondsenwerving.

Na de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs kwam het initiatief in een stroomversnelling. Er is al tussen de 80 duizend en 100 duizend euro toegezegd. Er worden nog meer donaties verwacht. 'Het moet nog echt beginnen', zegt Hans de Boer.

Donateurs kunnen een regio of school adopteren en les, busreis en kaartjes voor de voorstelling financieren. Het is de bedoeling dat Anne door zeker 10 duizend scholieren wordt bezocht. Het Joods Historisch Museum stelde een lesbrief samen waarmee de scholieren zich kunnen voorbereiden op de voorstelling.

Meer over