Review

Duizend vaders ontbreekt het aan stilistische gevoeligheid

Aziatisch absurdisme in de Groningse kou.

Cover van Duizend vaders Beeld
Cover van Duizend vadersBeeld

Vanaf het moment dat Nhungs vader uit haar leven verdwijnt, ligt er een permanente laag sneeuw in het door water omringde dorp Beiahêm. 'De aanhoudende kou vormde een laagje ijs rondom het hart van de mensen', schrijft Nhung Dam (1984) in haar debuutroman Duizend Vaders. Niemand kan het afgelegen dorp aan de rand van de wereld verlaten, en wie het toch probeert keert paars van de kou terug. Maar ook zij die ooit van buitenaf zijn gekomen, de vreemdelingen, moeten het ontgelden. In die bittere, vijandige wereld probeert Dams gelijknamige hoofdpersoon, de 11-jarige dochter van Vietnamese vluchtelingen, op te groeien. Niet alleen de inwoners worden steeds grimmiger, het landschap sluit haar ook in toenemende mate in. Het dorpje dreigt in het ijs te verdwijnen.

Duizend vaders

Fictie
Nhung Dam
De Bezige Bij; 384 pagina's; €19,99.

Dams literaire universum is duister, magisch en waanzinnig. Messen flitsen over de pagina's, bloed druipt van de trap, en in het duistere ondergrondse casino van de Chinezen worden mensen alsof het geld is verhandeld. Met de absurdistische fantasie die aan Aziatische films en literatuur doet denken, schrijft Dam over de moeilijkheden van immigranten in een bekrompen, Hollandse omgeving (Beiahêm is ongetwijfeld een toespeling op het Groningse Beijum).

Dat contrast tussen de zompige veengrond en het consequent volgehouden magisch realisme is een effectief literair middel om de vervreemding van een vluchtelinggezin te verbeelden. Dam is met haar vrijzinnige pen een welkome nieuwe stem in de Nederlandse literatuur. Maar voor een echt goed boek had er meer tegenwicht tegen de soms hysterische verwikkelingen moeten zijn. Meer stiltes misschien en stilistische gevoeligheid. Nu is álles extreem en luid, waardoor de nuance, met het dorp, in het water wegzakt.

Meer over