Duitsers willen heel Wikipedia uitdraaien

Het Duitse softwarebedrijf PediaPress is een geldinzameling gestart om de volledige Engelstalige Wikipedia in ongeveer 1.000 volumes van 1.200 pagina's te publiceren. Het heeft daarvoor 36.500 euro nodig. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

redactie
null Beeld kos
Beeld kos

Meer dan 4 miljoen Engelstalige artikelen zou de meer dan 1 miljoen pagina's tellende gedrukte versie van Wikipedia bevatten. De initiatiefnemers willen er een volledige tien meter lange kast mee kunnen vullen.

'Je moet het als een kunstproject zien. Wij willen de digitale media kunnen visualiseren, om de volledige omvang van het werk van meer dan 20 miljoen samenstellers te laten zien', zegt een woordvoerder van PediaPress in een interview met de Britse krant Metro World News.

Als de printversie er komt, hopen de makers ermee op internationale tour te gaan. Daarna wordt het gedoneerd aan een grote publieke bibliotheek.

Foutjes

De foutjes die in vele van de artikelen zijn geslopen, zullen niet aangepast worden. 'We willen een momentopname geven. Daarbij horen ook de verschrikkelijk slechte en gevandaliseerde artikelen. Het is niet de bedoeling dat het als professioneel naslagwerk wordt gebruikt', zegt de woordvoerder.

Na acht dagen is voorlopig nog maar 2.000 dollar (1.500 euro) ingezameld. Het inzamelproject loopt nog 52 dagen. 'Toch hebben we er vertrouwen in dat onze campagne genoeg steun zal krijgen', zegt Christoph Kepper van PediaPress.

undefined

Meer over