Duitsers willen af van ‘kijkgeld’-Stasi

Het is een slimme zet: Duitsers die via internet televisie kijken of radio beluisteren, hoeven geen kijk- en luistergeld te betalen....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Tot de nieuwe heffing is al twee jaar geleden besloten. Maar het verzet ertegen komt nu pas op gang. Het zijn vooral zelfstandigen in de vrije beroepen – artsen, advocaten, belastingadviseurs – die te hoop lopen tegen de regeling, omdat voor hen elke euro telt en zij hun pc nooit gebruiken om televisie op te bekijken.

De bond van belastingsbetalers heeft om die reden de heffing ‘absurd’, ‘wereldvreemd’ en ‘ondernemingsvijandig’ genoemd. De regeling is, in de woorden van voorzitter Karl Heinz Däke in de Neuen Osnabrücker Zeitung, alleen bedoeld ‘om de kassen van de publieke omroep nog meer te spekken’. De publieke zenders ARD en ZDF zenden nog niet via internet uit. Er is alleen een selectie van het aanbod te vinden op de websites van de omroepen, net als op Uitzendinggemist.nl in Nederland – dus de belastingbetaler krijgt er ook nog eens niks extra’s voor terug, aldus Däke.

Het kijk- en luistergeld dat de Duitsers betalen – 17,03 euro per maand, 204 euro in een jaar – behoort al tot het hoogste van Europa. In Nederland werd de omroepbijdrage in 2000 afgeschaft en krijgt de omroep elk jaar 1,2 miljard euro uit de algemene middelen.

De dienst die in Duitsland het kijk- en luistergeld int, de Gebühreneinzugscentrale (GEZ), zegt dat de bijdrage in economisch opzicht geen pijn doet. Een bedrijf met duizenden pc’s betaalt de heffing over maar één computer. Particulieren die al betalen omdat ze een tv-toestel bij de GEZ hebben geregistreerd, betalen niets extra’s voor pc’s en gsm’s die beelden van internet kunnen plukken. Zelfstandigen daarentegen, zeggen tegenstanders, moeten straks betalen voor de tv die ze thuis hebben staan en de computer of mobiele telefoon die ze louter voor hun werk gebruiken. Duitsland telt 800 duizend beoefenaars van een vrij beroep. Dat betekent dat de GEZ én de publieke omroep op 163 miljoen euro extra inkomsten per jaar kunnen rekenen. Ook principiële tv-weigeraars, zoals sommige gelovigen, moeten een kijkbijdrage gaan betalen als ze wél een computer hebben staan.

In Duitsland gaan stemmen op om de kijkbijdrage in navolging van Nederland af te schaffen. De GEZ ligt al langer onder vuur. De dienst wordt bureaucratisch en duur genoemd. Het weekblad Der Spiegel spreekt van een ‘incasso-reus met een Stasi-imago’.

Meer over