RecensieBeeldende kunst

Duistere expositie Secret Society vraagt om moedige bezoekers ★★★★☆

Anna van Leeuwen

Kokhalzen, stompen in de maag; deze Wunderkammer is een doos van pandora.

Secret Society tentoonstelling. Beeld AVL Mundo
Secret Society tentoonstelling.Beeld AVL Mundo

‘Geheimen zijn er om te delen’, zegt David Maroto aan de telefoon. Zijn 06-nummer staat onderaan zijn muurschildering: ABRACADABRA in grote letters. Maroto is een van de kunstenaars in Secret Society, de wonderlijke duistere tentoonstelling in de opslag van AVL Mundo, de Rotterdamse vrijplaats van kunstenaar Joep van Lieshout.

Zo’n kunstopslag betekent in het geval van Van Lieshout een verzameling loeigrote kunstkratten en pallets. Achter doorzichtig plastic rusten zijn bekende sculpturen: machines, menselijke vormen, soms ingewanden of organen, vaak van polyester. Ze vormen een griezelig decor, een Wunderkammer.

De kunst in de tentoonstelling gaat over geheime genootschappen, verborgen verhalen en vooral over het – durven – ontdekken van nieuw terrein. In Rustan Söderlings bizar mooie digitale video Let Me Speak to The Driver dolen dappere onderzoekers door een verloren beschaving. Van de bezoeker wordt een soortgelijke dapperheid verwacht. Wie durft af te dalen in de piepkleine Think Tank onder de grond, een installatie van Paul Geelen?

Soms wordt nieuwsgierigheid keihard afgestraft. De collages van Joop Schafthuizen (beter bekend als partner van Reve of ‘Matroos Vos’) met foto’s van blote jongens zijn een stomp in de maag. En Van Lieshout toont zijn compilatie poepseksporno uit 2002. Voor die video hangt luxaflex, wat de toeschouwer de macht lijkt te geven, al staat die dan al te kokhalzen.

Hier lijkt de Wunderkammer de doos van Pandora. Voor wie nieuwsgierig is: dit is het laatste weekend dat deze Secret Society geopend is. En wie is nou niet nieuwsgierig? Of nou, ook deze zonde blijkt in gradaties te bestaan. ‘Je bent de eerste die dit nummer belt’, zegt Maroto.

AVL Mundo, een broedplaats van 3.500 vierkante meter: een opmerkelijke metamorfose voor de stadshaven.

VIER STERREN
Secret Society, AVL Mundo, T/M 22/09

Meer over