POSTUUM

Drummer, drank en Earth & Fire

Hij leefde als een rock 'n' roller en is gestorven als een rock 'n' roller. Ton van der Kleij, drummer van de Nederlandse succesformatie Earth & Fire, stierf vorig week, 66 jaar oud. Aan de drank, berooid en zonder begrafenispolis. Vanmiddag is de afscheidsceremonie in de Sint Martinuskerk in Voorburg. Betaald door familie en vrienden.

Ton van der Kleij(midden), 1973.Beeld ANP

Earth & Fire reeg in de jaren zeventig de hits aaneen. Wild and Exciting, Storm and Thunder, Memories en Maybe tomorrow, maybe tonight zijn er enkele. De symfonische rockgroep stond met zes nummers in de Top2000 van 2014.

Eenvoudige klappen met een enorme power waren kenmerkend voor Van der Kleij, zegt zijn boezemvriend Henk Smitskamp, de vroegere bassist van Shocking Blue. 'Zodra hij inzette, was het raak.'

Van der Kleij speelde met zijn hart, zodra hij erover moest nadenken, vond hij dat er iets verkeerd ging, zegt Smitskamp. Dat was de reden waarom hij in 1978 uit Earth & Fire stapte. De magie was op, ze vervielen in herhaling, de verliefdheid was eraf, vond Van der Kleij. Een jaar later scoorde de groep met Weekend zijn grootste hit.

Ondergang

Zijn vertrek betekende zijn ondergang, de discipline om voor optredens niet te drinken was verdwenen. Hij zat twee jaar stomdronken op de taxi, vertelde hij in een documentaire van TV West. 'Ik zal de naam van het bedrijf niet noemen.'

Hij liep als een clochard door Voorburg, sliep bij een vriend op zolder op een matras van een paar centimeter dik. Hij kickte af in een kliniek, runde een lunchroom, dat werd geen succes. Zijn hofjeswoning raakte hij kwijt; hij kon de hypotheek niet meer betalen. Er restte een bestaan in de bijstand.

Zijn vrienden uit de scene herinneren hem vooral om zijn kwinkslagen. Om zijn snaakse opmerkingen als zij weer eens in de put zaten na de zoveelste scheiding.

De laatste jaren had de drank hem weer in zijn greep. Op zijn sombere momenten klampte hij zich vast aan de mooie jaren met Earth & Fire. De jaren waarin hij toch maar mooi een steentje had bijgedragen aan de opkomst van de jongerencultuur.

Meer over