NieuwsJournalistieke prijs

Drie Volkskrant-artikelen genomineerd voor beste interview

Drie interviews van de Volkskrant zijn genomineerd voor een Tegel, de hoogste journalistieke prijs, voor beste interview van het jaar.

Redactie
Fokke Obbema geportretteerd voor zijn interviewserie over de zin van het leven.  Beeld Jitske Schols
Fokke Obbema geportretteerd voor zijn interviewserie over de zin van het leven.Beeld Jitske Schols

De interviewreeks van verslaggever Fokke Obbema, die na een hartstilstand op zoek ging naar de zin van het leven, is een van de artikelen. Hij sprak met personen met diverse beroepen en achtergronden over waartoe de mens op aarde is.

Ook een interview van Janny Groen met Jason Walters, die zich als tiener bekeerde tot de islam en radicaliseerde, dingt mee naar de prijs. Verder is het interview genomineerd van Nathalie Huigsloot met schrijver Maarten Biesheuvel, de koning van het korte verhaal.

In de categorie Nieuws is genomineerd de primeur van Volkskrant-verslaggever Natalie Righton over VVD’er Halbe Zijlstra, die jarenlang had gelogen over een ontmoeting met de Russische leider Poetin. Zijlstra moest na zijn ontmaskering aftreden.

De andere nominaties in deze categorie zijn vier journalisten van het onlineplatform de Correspondent met hun onthullingen over de fitness-app van het Finse bedrijf Polar die militairen, geheim agenten en medewerkers van locaties waar kernwapens liggen in gevaar brengt, en Paul Vugts van Het Parool met zijn verhaal over de in Almere geliquideerde elektricien ‘Ali Motamed’ die vrijwel zeker de in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi was.

Een reportage van Volkskrant-correspondent Ana van Es uit Jemen, die als eerste westerse journalist naar het front reisde, dingt mee naar de Tegel in de categorie Nieuwsverslaggeving. Hiervoor zijn ook genomineerd de verhalen over het examendebacle op het VMBO Maastricht van Kaya Bouma en Rik Kuiper (de Volkskrant) en de reportages uit Tadzjikistan van Gert-Jan Dennekamp (Nieuwsuur).

Meer over