Drie uur durend Winter Sleep wint Gouden Palm in Cannes

Het ruim drie uur durende Turkse drama Winter Sleep van regisseur Nuri Bilge Ceylan heeft zaterdagavond de prestigieuze Gouden Palm gewonnen. Het beeld werd uitgereikt door Quentin Tarantino, die de prijs 20 jaar geleden voor Pulp Fiction won.

De Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan wordt gefeliciteerd door de voorzitster van de jury Jane Campion. Beeld afp
De Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan wordt gefeliciteerd door de voorzitster van de jury Jane Campion.Beeld afp

Winter Sleep vertelt over een gepensioneerde acteur die in Anatolië een klein hotel runt. De Juryprijs, de belangrijkse bekroning in Cannes na de Gouden Palm, werd aan twee regisseurs uitgereikt: de jongste en de oudste in de competitie.

De Canadese filmer Xavier Dolan (25) kreeg een beeldje voor zijn film Mommy, over een moeder die voor haar moeilijk handelbare zoon zorgt. Jean-Luc Godard (83) deelde de eer met Dolan voor zijn experimentele film Adieu au Language.

Huizenhoog favoriet
De prijs voor beste acteur ging naar de Brit Timothy Spall. Hij was huizenhoog favoriet voor zijn rol als de onconventionele schilder JWM Turner in de biografiefilm Mr Turner van regisseur Mike Leigh.

Julianne Moore won de award voor beste actrice voor haar rol in de satire Maps to the Stars van regisseur David Cronenberg. Zij speelt hierin een actrice die worstelt met een flink minderwaardigheidscomplex.

Het beeldje voor beste regie werd uitgereikt aan regisseur Bennett Miller voor zijn film Foxcatcher. Het drama vertelt over de bizarre relatie tussen worstelkampioen Mark Schultz (Channing Tatum) en zijn steenrijke maar excentrieke coach (Steve Carell).

De ceremonie van het festival vindt normaal op zondag plaats, maar was dit maal een dag vervroegd vanwege de Europese verkiezingen.

Monica Bellucci en Timothy Spall. Beeld reuters
Monica Bellucci en Timothy Spall.Beeld reuters
Julianne Moore. Beeld getty
Julianne Moore.Beeld getty
Regisseur Xavier Dolan(rechts)en de Franse filmproducent Alain Sarde. Beeld afp
Regisseur Xavier Dolan(rechts)en de Franse filmproducent Alain Sarde.Beeld afp
Meer over