Drie opera's van Mozart in trilogie

De Nederlandse Opera (DNO) brengt drie opera's van Mozart vanaf november in de vorm van een trilogie. Het zijn Così fan tutte, Don Giovanni en Le nozze di Figaro, opera's die Mozart componeerde op teksten van Lorenzo da Ponte....

DNO speelt ze telkens op drie achtereenvolgende dagen in regies van hetensceneringsduo Jossi Wieler en Sergio Morabito, met als dirigent IngoMetzmacher. De ensceneringen verwijzen naar de jaren 1960, waarbij volgensWieler overigens niet geprobeerd wordt de verhalen van de opera's op elkaarte laten aansluiten.

Volgens directeur Pierre Audi sluit de Opera met de drie 'DaPonte-Mozarts' aan op een zelf gecreëerde traditie van operacycli. Deopera's van Monteverdi die DNO eerder bracht in regies van Audi zullen in2007-2008 worden gecondenseerd tot drieluiken. Later volgen hernemingen vanWagners Ring-cyclus in Audi's regie.

Tot de nieuwe producties in het komende seizoen horen de Europesepremière van Doctor Atomic van John Adams in een regie van Peter Sellars,en de Nederlandse première van een opera over de dood van Richard Wagner,Wagner dream van Jonathan Harvey en de dichter Jean-Claude Carrière.

Meer over