DagboekWim Kan (1911-1983)

Drie meisjes in het zwart gaan de vrede achterna

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Een skioord in Zwitserland. Beeld Getty
Een skioord in Zwitserland.Beeld Getty

Kudelstaart, 5 januari 1963

Denk morgenavond naar Langwies (Zwitserland, red.) te gaan, maar ik ben de treinkaartjes kwijt. Om 10 uur vanochtend naar Amsterdam. Lift gegeven aan drie meisjes die zwart en vol toekomst langs de weg stonden bij het motel van Arnhem. Gingen meedoen aan anti-A-bom-mars in Amsterdam.

Begrepen al direct dat wij wij waren. Zei er één: De wereld is niet vergaan dit jaar, maar er wordt aan gewerkt. Lange gesprekken over communisme, pacifisme, dienstweigeraars, schuilen tegen de A-bommen.

Ze kenden ook ‘De vader zegt: wat ga je doen’. Vermoedelijk hadden hun vaders dat vanmorgen wel gezegd. Daar gingen ze, met hun drieën, de zwarte capen om, zwarte kousen, zwarte pumps, open en ongeschikt voor vieze stadsplassen. Waarheen? De vrede achterna! Jawel. Nou ja.

8 januari

Avond 18.20 uur. Benedenhuisje Langwies. Uniek! Châlet een droom. Vanmorgen wat geklooid. Om 13.15 met Ol naar Arosa. Ol boodschappen, ik ijsbaan. Ging werkelijk leuk, dacht ik. Laag over de baan, diep in de knieën. Het lijkt beslist af en toe op schaatsen.

Samen als twee hemelgangers in treintje met lichtjes op naar huis over het viaduct. Dikke nevel. In verkwikkende stilte naar huis gelopen. Eeuwigheidsgevoel ­vermengd met nu.

Wim Kan (1911-1983), Nederlandse cabaretier. Ingekort fragment uit De Dagboeken van Wim Kan – 1957-1968, de radiojaren. Uitgeverij Balans, 1988.

Meer over