NIeuwsNational Portrait Gallery

Dramatische daling bezoekers National Portrait Gallery in Londen blijkt onjuist

Het was slecht nieuws dat de National Portrait Gallery in Londen in juli moest ­melden: het aantal bezoekers was in het boekjaar 2017/2018 gedaald met 43 procent tot iets meer dan een miljoen, zo werd in het jaarverslag gemeld. Vanwege die terugval was een paar maanden eerder al besloten de museum­staf in te krimpen. De neergang was om nog een reden vervelend: de kunstinstelling wil uitbreiden, maar vreesde nu niet meer de benodigde 40 miljoen euro te kunnen ophalen.

Michiel Kruijt
De National Portrait Gallery in Londen.  Beeld Corbis via Getty Images
De National Portrait Gallery in Londen.Beeld Corbis via Getty Images

Het was een ‘moeilijk jaar voor attracties in centraal-Londen’ geweest, luidde de verklaring voor de bezoekersdaling; Britten waren hun hoofdstad minder ­aantrekkelijk gaan vinden vanwege problemen met het vervoer en angst voor hoge kosten en terrorisme.

Maar er blijkt ook een andere oorzaak te zijn: het ­systeem dat bij de ingang van de museum automatisch het aantal bezoekers telt, functioneert niet goed. Dinsdag maakte de kunst­instelling bekend dat er in 2017/2018 613 duizend meer bezoekers zijn geweest dan eerder gemeld, een daling van ‘slechts’ 10 procent ­vergeleken met het voorgaande boekjaar.

De National Portrait Gallery, die een collectie bezit van ruim 250 duizend portretten (schilderijen, tekeningen en vooral foto’s) is gratis toegankelijk. Omdat de kaartverkoop geen graadmeter is voor het aantal ­bezoekers, is bij de ingang telapparatuur geïnstalleerd van het bedrijf Ipsos Retail Performance.

Onlangs was bij een tentoonstelling in het museum ook een handmatige telling verricht. Toen kwamen de foutenh in de telling aan het licht.

Het probleem speelt niet bij andere gratis toegankelijke musea in Londen: die ­gebruiken apparatuur van een ander bedrijf of houden zelf het aantal bezoekers bij.

Meer over