Draaiboek voor overname De Telegraaf lag al klaar

De plannen van een aantal zeer rijke Nederlanders en verzekeraar Delta Lloyd om de Telegraaf Media Groep (TMG) te kopen, zijn veel concreter dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit vertrouwelijke documenten in bezit van de Volkskrant.

Van onze verslaggevers Wouter Keuning en Merijn Rengers

In april 2009 heeft advocatenkantoor Stibbe een 40 pagina’s tellend contract opgesteld, waarin de details van de overname van TMG zijn vastgelegd. Vermogensbeheerder Frank Botman van Cyrte, die namens Delta Lloyd en mediamagnaat John de Mol honderden miljoenen beheert, werd in het contract benoemd tot sleutelfiguur van de deal. Ook blijkt er in 2008 een speciaal bedrijf, Dasym, in het leven te zijn geroepen, waarmee De Telegraaf zou worden opgekocht.

In een vertrouwelijke e-mail van een van de betrokkenen staat dat in februari van 2010 nog een vergadering is geweest van grote investeerders. Tijdens deze bijeenkomst werd het onderlinge vertrouwen door alle partijen benadrukt, net als de blijvende intenties om TMG over te nemen.

Het is opmerkelijk dat in deze periode nog in detail werd gesproken over een overname van De Telegraaf. Enkele maanden daarvoor was er een knallende ruzie ontstaan tussen een groep rijke investeerders die het krantenbedrijf wilde kopen. Na de ruzie leek de overname van de baan.

Details op straat

De details van de voorgenomen overname liggen op straat als gevolg van een rechtszaak tussen twee partijen die eerder samen optrokken in de TMG-deal. Het gaat om miljardair Marcel Boekhoorn enerzijds en Cyrte-topman Botman anderzijds.

Boekhoorn claimt bij Cyrte een bedrag van 30 miljoen euro. Volgens hem had Botman hem gegarandeerd dat hij geen verlies zou kunnen lijden als hij meedeed aan de plannen met TMG. Botman bestrijdt dit. Hij zegt dat hij slechts in algemene termen heeft ‘gefilosofeerd’ met Boekhoorn over een overname, zonder concreet te worden.

Verzekeraar Delta Lloyd zegt in een reactie op de uitgelekte documenten dat de plannen met TMG pas concreet werden nadat Boekhoorn en Botman hadden overlegd over een mogelijke overname.

Zeer vermogende families

Botman, Boekhoorn en aantal zeer vermogende families vatten twee jaar geleden het plan op om de macht te grijpen bij De Telegraaf door zo veel mogelijk aandelen te kopen. Doel was de overname van het mediabedrijf. Dat mislukte als gevolg van de economische crisis, waardoor diverse investeerders niet de financiële slagkracht hadden om aan de megaovername deel te nemen.

Boekhoorn bleef daarop met aandelen in TMG zitten, die sterk in waarde waren gedaald. Cyrte is voor 85 procent in handen van Delta Lloyd en beheert zo’n 400 miljoen euro van mediamagnaat John de Mol. Marcel Boekhoorn bezit bijna 5 procent van de aandelen in De Telegraaf.

De Telegraaf (ANP) Beeld
De Telegraaf (ANP)
Meer over