Draag het hawaïshirt úít de broek

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van stijlmagazine Esquire, behoedt de man (en daarmee alle vrouwen) voor zomerkledingleed. Goed nieuws: het hawaïshirt kán.

Beach Boys (1980). Beeld Hollandse Hoogte
Beach Boys (1980).Beeld Hollandse Hoogte

Mannen hebben zich altijd sober moeten kleden, in grijs, bruin of blauw, maar het hawaïshirt is een orgie van Polynesische patronen in een achtbaan aan kleuren, een shirt dat de zon automatisch aan de horizon tovert. Hoe komt dat hawaïshirt dan aan dat belegen imago? Pop-artbeeldhouwer Duane Hanson (1925-1996) toonde in zijn serie Tourists uit de jaren zeventig de Amerikaanse toerist als karikatuur, met sokken in sandalen, een grote fotocamera om de hals en een hawaïshirt om de pens. Amerikaanse presidenten droegen het ook, maar dat waren helaas niet Kennedy en Obama, wel Eisenhower en Truman. En de Beach Boys hè, tja, wat moeten we daar nu van zeggen. 'Bermuda, Bahamas, come on pretty mamas...', zongen ze meerstemmig in Kokomo, hun lauwe zomerhit uit 1988. Kijk de clip er even op na. Mike Love en Al Jardine dragen een hawaïshirt met heul veul knoopjes open en in de broek gestopt. Het hawaïshirt als kitsch.

Toch blijft het een shirt waarvan zelfs de grootste cynicus vrolijk wordt. Voor inwoners van Hawaï is het zelfs een trots onderdeel van de eilandencultuur. Misschien dat het Nehru- en Mao-jasje een beetje in de buurt komen, maar geen enkel kledingstuk is zo verwant aan een plek als het hawaïshirt, dat op de eilandengroep zelf overigens alohashirt wordt genoemd.

De laatste jaren is er sprake van een comeback. Leonardo DiCaprio was in Romeo + Juliet (1996) een voorloper; Johnny Depp volgde twee jaar later in Fear and Loathing in Las Vegas. Inmiddels heeft het hawaïshirt zelfs de catwalk bereikt. Hedi Slimane ontwierp in 2014 voor Saint Laurent een exemplaar en Prada lanceerde een hawaïshirt met lange mouwen - eigenlijk een contradictio in terminis.

Leonardo Di Caprio in Romeo + Juliet (1996). Beeld Hollandse Hoogte
Leonardo Di Caprio in Romeo + Juliet (1996).Beeld Hollandse Hoogte

Draag het hawaïshirt niet in de broek. Het heeft een rechte vorm die uit zijn ontwerp springt als u het in de broek propt. Ik weet dat Thomas Magnum zijn hawaïshirts in Magnum P.I. wel altijd in de broek droeg, maar u bent geen Thomas Magnum. Ik ook niet trouwens.

De knoopjes gaan helemaal tot bovenaan dicht voor een gekleed effect; eentje open laten mag (hooguit twee), als u wat minder durf hebt. Helemaal open kan ook, met daaronder een wit T-shirt, zoals Nicolas Cage het draagt in Raising Arizona (1987) of Jim Carrey in Ace Ventura: Pet Detective (1994). Zonder een zonnebril is het hawaïshirt niet af, maar dat is, zou Johan Cruijff zeggen, logisch.

Al Pacino in Scarface (1983). Beeld Hollandse Hoogte
Al Pacino in Scarface (1983).Beeld Hollandse Hoogte
Nicolas Cage in Raising Arizona (1987). Beeld Hollandse Hoogte
Nicolas Cage in Raising Arizona (1987).Beeld Hollandse Hoogte
Elvis Presley in Blue Hawaii (1961). Beeld Hollandse Hoogte
Elvis Presley in Blue Hawaii (1961).Beeld Hollandse Hoogte
Tom Selleck als Thomas Magnum. Beeld Hollandse Hoogte
Tom Selleck als Thomas Magnum.Beeld Hollandse Hoogte
John Kraaijkamp sr. (1990). Beeld Hollandse Hoogte
John Kraaijkamp sr. (1990).Beeld Hollandse Hoogte
Meer over