Video

Douwe Bob met countryballad 'Slow Down' naar Songfestival

Singer-songwriter Douwe Bob (23) vertegenwoordigt Nederland in mei op het Songfestival met het nummer Slow Down. Hij speelde het nummer vandaag voor het eerst live.

Redactie

In september werd bekend dat Douwe Bob voor Nederland afreist naar Stockholm voor de 61ste editie van het Songfestival. De zanger treedt aan in de halve finale op 10 mei, waarmee hij zich hoopt te kwalificeren voor de finale op zaterdag 14 mei. Dat lukte voor het laatst The Common Linnets, die in 2014 uiteindelijk als tweede eindigden. Vorig jaar haalde zangeres Trijntje Oosterhuis met haar nummer Walk Along de veertiende plaats in de halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Douwe Bob werd bekend dankzij het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland, dat hij in 2012 won. Zijn debuutalbum Born in a Storm verscheen in 2013 en direct daarna stond hij al op het podium van Pinkpop. In mei vorig jaar verscheen het tweede album van Douwe Bob, dat het ook goed deed in de hitlijsten. In mei komt zijn derde album genaamd 'Fool Bar' uit.

Recensie

Een finaleplaats moet lukken met Douwe Bobs smakelijke americana, schrijft Chris Buur in zijn ****-recensie.

State of mind

Douwe Bob noemt Slow Down 'een protestnummer tegen zichzelf'. 'Tegen de snelheid waarmee ik in Amsterdam leef. Als je in Zweden in de bossen bent, of in Spanje door de velden rijdt op een paard, daalt er een rust over je heen en zie je alles meer in perspectief. Dat voelt goed. Daarom is Slow Down ook een state of mind: een bevrijding van de druk constant iets te moeten. Je moet je niet gek laten maken: Relax, doe alles een tikje langzamer, dan voel je je beter en zie je alles scherper.'

Slow Down is in Portugal, Spanje en Zweden geschreven door Douwe en Matthijs van Duijvenbode, Jeroen Overman en JP Hoekstra. Net als Trijntje Oosterhuis en The Common Linnets heeft ook Douwe Bob de Belgische regisseur Hans Pannecoucke aangetrokken voor de regie van zijn act. Hoe de presentatie van zijn nummer er in mei in de Zweedse hoofdstad precies uit gaat zien, laat de zanger nog even in het midden.

Nog voordat het nummer gepresenteerd was gooide Douwe Bob al hoge ogen bij de bookmakers. Bij sommige wedkantoren, zoals Oddschecker.com, staat hij zelfs op plek vijf. Polen is bij de meeste wedkantoren favoriet.

Zanger Douwe Bob tijdens de presentatie van zijn lied dat hij gaat zingen tijdens het Eurovisie Songfestival. Beeld anp
Zanger Douwe Bob tijdens de presentatie van zijn lied dat hij gaat zingen tijdens het Eurovisie Songfestival.Beeld anp

Puntenverdeling

Vorige maand werd bekend dat de puntenverdeling tijdens het Eurovisiesongfestival op de schop gaat. Per land geeft straks zowel een vakjury als het publiek punten. Als eerste worden de punten van de jury bekendgemaakt. Dat gebeurt net als voorheen land voor land. Pas op het einde van de show worden alle publiekspunten in één keer bij het totaal opgeteld. Daardoor blijft het tot het einde spannend wie de winnaar van het muziekfestival wordt. Het bekende twaalfpuntensysteem blijft verder wel intact.

De organisatie wil voorkomen dat de winnaar al ver voordat de puntenverdeling is afgerond bekend is. Dat was volgens de makers niet goed voor televisie.

Interview Douwe Bob

'Singer-songwriters moeten zichzelf niet zo serieus nemen'. Gijsbert Kamer sprak Douwe Bob (+) in mei vorig jaar.

Meer over