Games

Dostovjeski ontmoet Tarantino in Japanse thrillergame Lost Judgment ★★★★☆

Wie houdt van detectives, een partijtje knokken op zijn tijd niet schuwt en geboeid is door de Japanse cultuur kan een kijkje nemen in het tweede avontuur van speurneus Takayuki Yagami. En een hond uitlaten.

In Lost Judgment zit de oplossing van grote misdrijven in de kleinste aanwijzingen Beeld Sega
In Lost Judgment zit de oplossing van grote misdrijven in de kleinste aanwijzingenBeeld Sega

De games van de Japanse studio Ryu Ga Gotoku voelen aan alsof ze zijn samengesteld door een commissie. Niet dat ze het bloedeloze compromis zijn van heel veel vergaderingen. Juist het tegenovergestelde. Alles wat ter tafel kwam en ook maar de zweem had van een goed idee is in de game gepropt.

En alle leden van de commissie heten Quentin Tarantino.

Dat geldt helemaal voor Lost Judgment, de twee spin-off van de Yakuza-games waarmee Ryu Ga Gotoku vanaf 2005 eerst in het thuisland Japan en daarna in het westen zijn faam vestigde.

Lost Judgment deelt veel van het dna (en hele grote delen van het decor) van de Yakuza-games, die zich ook afspelen in de duistere onderbuik van de Japanse samenleving. De georganiseerde misdaad speelt in deze afsplitsing wel wat meer tweede viool, maar de setting is er niet minder crimineler om. We kunnen geen straathoek omslaan of we stuiten op boeven die een appeltje met hoofdrolspeler Takayuki Yagami te schillen hebben dan wel gewoon niet willen dat hij zijn neus in hun stinkende zaakjes steekt.

Na zijn debuut in Judgment (2018) trekken we in Lost Judgment opnieuw op met de ex-advocaat van nog net geen 40 die als privéspeurneus op skateboard misstanden aan het licht te brengt, samen met zijn ruwe-bolster-blanke-pit-rechterhand Masahura Kaito.

Detective Takayuki Yagami laat niet alleen zijn geweten spreken in Lost Judgment. Beeld Sega
Detective Takayuki Yagami laat niet alleen zijn geweten spreken in Lost Judgment.Beeld Sega

Het plot waarin het duo verzeild raakt zou zo uit Tarantino’s koker kunnen komen, met een politieman die terechtstaat omdat hij een vrouw seksueel heeft belaagd in de metro. Als de rechter zijn vonnis wil voorlezen onthult de beklaagde de identiteit van een slachtoffer van een rituele moord, die enkele dagen eerder aan het licht is gekomen. Het slachtoffer heeft vier jaar jaren daarvoor met pesterijen de zoon van de politieman tot zelfmoord gedreven.

De twist in deze bekentenis: de politieman kan de moord niet op zijn geweten hebben. Hij heeft een alibi – namelijk precies het vergrijp waarvoor hij voor de rechtbank staat. Alleen lijkt een video-opname die halverwege de game opduikt dat te ondergraven: is die echt of trucage? Yagami wordt gevraagd dat uit te zoeken, terwijl hij al bezig is met een onderzoek naar pesterijen op een middelbare school. Het zijn twee verhaallijnen die op den duur door elkaar gaan lopen.

Buitenissigheden

Lost Judgment spelen is als acteren in een whodunnit waarvan de regisseur ziek in bed ligt en het script door een hond is opgegeten. Tussen de knokpartijen met boeventuigen door moet je als privéspeurder aanwijzingen in gesprekken en omgevingen zien te vinden en verdachten volgen. Je moet als Yagami veel rondkijken en rondvragen om verder te komen, in een vertelling die overigens volstrekt lineair verloopt. Er zijn geen alternatieve scenario’s. We moeten gewoon speuren tot de game het deurtje opent naar de rest van het verhaal.

Er is wel een baaierd aan zij- en omwegen die je kunt inslaan, met korte nevenmissies. Het repertoire aan buitenissigheden is net iets beperkter dan in de Yakuza-titels. Zo is er dit keer geen karaoke zoals in de Yakuza-games. Maar je kunt wel op pad gaan met een hond die een vermist kind en daarna haar moeder helpt op te sporen.

Lost Judgment gaat uiteindelijk over de vraag of wraak en vergelding zich laten verenigen met rechtvaardigheid, tegen de achtergrond van een onverschillig en corrupt juridisch systeem dat slachtoffers van geweld en misbruik aan hun lot overlaat. Verwacht geen Dostovjeski-achtige diepgang, maar een game die zulke kwesties aan de orde durft te stellen valt op tussen alle titels waarin de vragen pas worden gesteld nadat er geschoten is – en meestal helemaal niet.

Een danswedstrijd in een detective - kom daar maar eens om bij Sherlock Holmes of Vera Stanhope. Beeld Sega
Een danswedstrijd in een detective - kom daar maar eens om bij Sherlock Holmes of Vera Stanhope.Beeld Sega

Lost Judgment is verschenen voor PlayStation 4 en 5 en, Xbox One en Series X/S. Opmerkelijke terzijde: van de game verschijnt geen versie voor Windows-pc’s, omdat de manager van Takuya Kimura, de zanger en acteur die model staat voor de hoofdrol, wil voorkomen dat zijn beeltenis op internet wordt misbruikt. Het verzet van Johnny & Associates tegen een pc-versie houdt vermoedelijk ook een derde avontuur van speurneus Takayuki Yagami tegen.

Meer over