De week in boekenDonald Trump jr.

Donald Trump jr. verdient aan een potje pesten

Hij is een trol die er trots op is een trol te zijn. Donald Trump jr, zoon van, schreef een boek om Democraten te treiteren.

Donald Trump Jr. heeft trollen verheven tot zijn businessmodel. Beeld Reuters
Donald Trump Jr. heeft trollen verheven tot zijn businessmodel.Beeld Reuters

Je hebt mensen die trollen onder een schuilnaam. En je hebt mensen die trollen en er openlijk trots op zijn. Donald Trump jr. is er zo eentje. De immer bescheiden Junior – ‘ik denk dat ik een van de betere trollen ben’ – heeft trollen verheven tot zijn businessmodel.

De oudste zoon van de president, plaatsvervangend ceo van The Trump Organization en adviseur tijdens de politieke campagne van zijn vader, houdt ervan om onrust te stoken, mensen tegen de haren in te strijken en doelbewust onzin te verspreiden – online en offline.

Hij was het die onmiddellijk hapte op een mail van een vage Rus die tijdens de verkiezingen ‘dirt’ over Hillary Clinton beloofde (‘I love it!’). Hij is het die als zelfbenoemd ‘Generaal van de memes’ op Instagram plaatjes in elkaar plakt van Nancy Pelosi als immobiele bejaarde. En hij is het die complottheorieën onderschrijft en tweets liket die beweren dat kinderen die aan de grens van hun ouders worden gescheiden gewoon ‘acteurs’ zijn.

Dat scoort, en hoe: op sociale media heeft Junior miljoenen volgers. En Donald zou geen Trump zijn als hij die aanhang niet te gelde probeerde te maken. Hij is immers ‘zakenman’, en echt waar heus niet alleen dankzij papa.

Donald jr. schreef een boek. Triggered: How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us, heet het, en hij belooft dat het ‘alle trucs onthult die links gebruikt om conservatieven te besmeuren.’ Dinsdag komt het uit. Tot die tijd onthult Donald alle trucs die hij gebruikt om links te ergeren – en zo zijn omzet te verhogen.

Al maanden promoot hij het onder de slimme leus: ‘Dit is het boek waarvan links wil dat je het niet leest!’ Maandag lanceerde hij de website triggeralib.com. Daarop kunnen aanhangers hun favoriete Democraat irriteren (trigger a liberal) door Donalds boek aan te schaffen en automatisch naar een van hen te laten opsturen. Het keuzemenu bestaat uit Hillary Clinton, Nancy Pelosi en Alexandria Ocasio-Cortez bijvoorbeeld. Ook Republikein Mitt Romney is een optie, want wie vader Trump niet honderd procent steunt, is een halve Democraat.

Wie denkt dat geen hond daar 21 dollar voor neertelt, die heeft er niks van begrepen. ‘Wat zou Democraten meer kunnen ergeren dan dat dit boek een bestseller wordt’, jut Donald jr. op de website zijn (vaders) fans nog even extra op.

‘Gewoon lol hebben en lekker trollen’, vatte Donald jr., zakenman op eigen kracht, de website maandag samen. Je hoorde de dollars al zijn kant op rollen.

Meer over