recensieDon’t Let Daddy Know

Don’t Let Daddy Know is een innovatieve effectenshow en een overrompelende dance-ervaring ★★★★☆

Lichtshow tijdens Don't Let Daddy Know in de Ziggo Dome

 Beeld Daniel Cohen
Lichtshow tijdens Don't Let Daddy Know in de Ziggo DomeBeeld Daniel Cohen

Het begon in 2012 als een strandfeestje op Ibiza en reist inmiddels als een beproefd dancefeestconcept de wereld over, van Madrid tot Macau, Myanmar en Mexico - er staan achttien landen op het tourschema van Don’t Let Daddy Know.

En als je zaterdagnacht in de Amsterdamse Ziggo Dome staat, bij de eerste show van een nieuwe wereldtournee, dan begrijp je ook waarom dit tweedaagse festival internationaal zo hoog staat aangeschreven. Don’t Let Daddy Know is een overrompelende dance-ervaring, waarbij strak aan elkaar gedraaide, toegankelijke en van climax naar climax hoppende dance wordt aangejaagd door een exorbitante en innovatieve licht-, beeld- en effectenshow. Het visuele spektakel is zich in de hedendaagse dance aan het ontwikkelen als een volwaardige kunstdiscipline, die dus ook wel eens als zodanig mag worden beoordeeld.

Don’t Let Daddy Know is state of the art omdat de organisatie achter het festival grote concerthallen weet om te bouwen tot fonkelende lichtpaleizen. Natuurlijk zie je als getrainde concertganger vaker puntgave lichtshows in zalen als de Ziggo Dome, maar vaak is het toch eenrichtingsverkeer: het publiek kijkt vanuit de zaal richting podium, waar de lampen loeien en er van alles voorbij komt op - meestal twee - grote beeldschermen. Maar bij twee nachten Don’t Let Daddy Know in Amsterdam, en dj-sets van dancegrootheden als Nicky Romero, Tiësto, Afrojack en Don Diablo, sta je als toeschouwer in een aquarium van licht, dat overal om je heen golft.

Rond de dj-tafels op het hoge podium achter in de zaal is een driehoekige stellage van lichtschermen gebouwd, waarop iedere dj eigen filmbeelden of kernachtige zinnetjes uit de meest prominente dancetracks kan vertonen. Vanaf de zijkanten van die piramide lopen hangende lichtbalken de arena in, zodat je als dansende festivalganger in een kuip wordt getrokken. Dan schieten er nog ontelbaar veel messcherpe lichtbundels de zaal in en worden ook de lasers ontstoken, die een karrevracht aan illusies kunnen oproepen. En of dat allemaal nog niet zinsbegoochelend genoeg is, staan er kanonnen vol vuur, rook en confetti klaar voor de écht knallende hoogtepunten, die zich meestal voltrekken aan het einde van een dj-set, vlak voor de wisseling van de wacht. Hier een impressie:

De lichtshow, die handmatig wordt verzorgd vanuit een laboratorium tegenover het podium, is zo bijzonder omdat die de sfeer in de zaal ongeveer per track compleet kan doen omslaan. Bij een venijnig, acid-achtig nummer van het Britse dj-duo Third Party baadt de Ziggo Dome in een hard en metalig wit licht. En bij de diepe en donker groovende mix van Don Diablo is de lichtshow ook al zo dienstbaar, en waan je je in een futuristische en staalharde Netflix-thriller die in duizend losse fragmenten is geknipt en om je heen - en op al die verschillende beeldschermen - weer aan elkaar wordt geplakt. Een ongelooflijk gezicht, en je mond valt hier voor de honderdste keer open.

Maar de variatie in de show is het belangrijkste verkoopargument voor Don’t Let Daddy Know, en dat blijkt bijvoorbeeld bij de set van het Amsterdamse dj-duo Sunnery James en Ryan Marciano. De grote gebaren van het stroboscopische licht en de op je netvlies beukende lasers gaan hier even in de koffer en rondom het publiek wordt ineens een zachte, groene jungle opgetrokken, zo betoverend als in de oerwoudschilderijen van Henri Rousseau. En natuurlijk krijgt de dance hier dan ineens ook een subtiel tropisch ritme mee.

Beeld en geluid vullen elkaar steeds perfect aan en spelen evenwaardige rollen. Als totaaltheater is Don’t Let Daddy Know daarmee soms echt adembenemend, en een zoveelste hoogwaardig Nederlands dance-exportproduct.

Rondreizend lichtcircus

Het dancefeest Don’t Let Daddy Know is te zien in achttien landen, en gaat na de premiere in Amsterdam de wereld over. De basis van de lichtshow, en dus het decor en de belangrijkste licht- en laserbronnen, gaat op reis inclusief een kernteam van mensen achter de knoppen. De lasers, special effects en lampen worden in alle zalen bediend vanuit een deels afgesloten werkplaats, en zo worden geluid en visuals op elkaar afgestemd. De vj’s en lichtmeesters sturen de projecties handmatig aan, op basis van een vooraf doorgesproken beeldplan. En dat wordt per editie aangepast aan de dj’s die optreden, waardoor geen nacht er hetzelfde uitziet.

Lichtshow tijdens Don't Let Daddy Know in de Ziggo Dome
 Beeld Daniel Cohen
Lichtshow tijdens Don't Let Daddy Know in de Ziggo DomeBeeld Daniel Cohen

Dance

Vier sterren

Don’t Let Daddy Know, met o.a. Third Party, Nicky Romero, Don Diablo en Sunnery James & Ryan Marciano

2/3, Ziggo Dome, Amsterdam. Tournee

Meer over