Nieuws

Domino-effect bij podcastrel: makers stappen op na kritiek na hun kritische serie

P.J.Vogt en Sruthi Pinnamaneni van Reply All zijn opgestapt.

null Beeld

Een van de populairste Amerikaanse podcasts dreigt om te vallen. Twee toonaangevende figuren zijn vertrokken na beschuldigingen van het in stand houden van een werkklimaat dat door voormalige werknemers als ‘giftig‘ wordt omschreven. P.J.Vogt, een van de presentatoren van de podcast Reply All, en producer en presentator Sruthi Pinnamaneni zijn opgestapt, nadat ze op Twitter diep door het stof waren gegaan.

De bittere ironie van de situatie bij Reply All, het vlaggeschip van podcastproducent Gimlet Media dat in februari 2019 door Spotify werd aangekocht, is dat de eerste aflevering van een serie over de slechte werksituatie bij een ander medium de bal aan het rollen bracht.

null Beeld

In The Test Kitchen, waarvan inmiddels twee delen online staan, onderzocht Pinnamaneni de slechte werksituatie bij het culinaire magazine Bon Appétit, ook bekend van het gelijknamige YouTube-kanaal. Ze beschreef een klimaat waarin veel receptenmakers en testkoks van kleur zagen hoe de witte redacteuren over hun rug met verhalen in het blad konden pronken en waarin grote verschillen in beloning waren. De ophef hierover leidde eind 2020 onder meer tot het benoemen van een nieuwe hoofdredactie. In de vierdelige podcast zou dit roerige jaar in de geschiedenis van het magazine worden gereconstrueerd.

De eerste aflevering van The Test Kitchen had een onvoorzien gevolg. Eric Eddings, een voormalige werknemer van Gimlet Media, reageerde op Twitter dat de beschrijving van de ‘giftige‘ werkvloer hem bekend voorkwam. Het deed hem denken aan de giftige dynamiek bij Gimlet Media zelf, waarbij hij met name Vogt en Pinnamaneni verantwoordelijk hield voor het belemmeren van de loopbaan van jonge medewerkers van kleur.

Een dag nadat de tweets van Eddings viraal waren gegaan boden Vogt en Pinnamaneni op hetzelfde platform hun excuses aan. Vogt: ‘Ik geloof niet dat iemand er behoefte aan heeft dat ik nog ruimte inneem. Excuses voor iedereen die ik heb teleurgesteld.’ Pinnamaneni trok zich terug als maker van The Test Kitchen en Vogt meldde dat hij uit Reply All zou stappen. Op het ogenblik is nog niet duidelijk hoe permanent die stappen zijn en wat de toekomst van Reply All zal zijn, een podcast die Vogt samen met Alex Goldman maakt. Goldman en Vogt presenteren de podcast sinds 2014 en onderzoeken op originele manieren allerlei menselijk gedrag dat verbonden is aan de onlinecultuur. Veel van hun podcasts behoren tot de best beluisterde op Spotify.

Meer over