Update

Dominique Weesie blogger van het decennium

DEN HAAG - 'Vriend en vijand is het erover eens dat hij de grootste stempel op de Nederlandse blogwereld heeft gedrukt'. Daarom is Dominique Weesie, medeoprichter van het weblog GeenStijl, verkozen tot Blogger van het Decennium. Dit werd woensdag bekendgemaakt op het afscheidsfeest van de Stichting Dutch Bloggies in Den Haag.

Dominique Weesie. Beeld
Dominique Weesie.

GeenStijl is volgens de jury spraakmakend sinds de oprichting, heeft een 'verzengende invloed' gehad op de blogwereld en zorgde voor de val van Ella Vogelaar. Het blog heeft gezorgd voor een 'nieuw vocabulaire in Nederland'.

Of Weesie, die tegenwoordig niet meer voor GeenStijl werkt maar voor de uit het blog ontsproten omroep PowNed, blij is met de prijs, valt te betwijfelen. Hij was in ieder geval als enige van de genomineerden niet aanwezig. Ook ging GeenStijl met de backchannel waarop tweets en foto's van twitteraars werden getoond, aan de haal. Reaguurders postten na een oproep van het weblog pornografisch getinte foto's op Twitter, die op een groot scherm in de zaal werden vertoond.

Blog-Oscars
De Dutch Bloggies groeiden het afgelopen decennium uit tot de Nederlandse blog-Oscars, maar trekken nu de stekker eruit. De winnaar werd verkozen door een vakjury bestaande uit zes rotten uit het blogvak, waaronder Bloggie-winnaar Erwin Blom, Bloghelden-auteur Frank Meeuwsen en Ernst-Jan Pfauth, blogger en heden chef internet van NRC Handelsblad.

Weesie liet vier andere genomineerden achter zich. Electric Luna van Maanisch.com, Henk de Hooge van DutchCowboys.nl, Martine de Jong van 10e.nl en Recensiekoning.nl en Wim de Bie van Bieslog.vpro.nl.

Publiek niet
De stem van het publiek telde bewust niet mee. Juryvoorzitter Jeroen Mirck. 'Het probleem is dat je dan van tevoren weet dat de overwinning Dominique Weesie en GeenStijl bijna niet kan ontgaan, vanwege de grote populariteit van die website. Dat maakt zo'n prijsuitreiking minder interessant.' Toch won Weesie. 'We konden de invloed van het blog niet ontkennen.'

Na tien jaar stopt de stichting die de prijsuitreiking jaarlijks organiseert, omdat volgens de organisatie het momemtum van bloggen is verschoven naar sociale media als Twitter en Facebook.

Meer over