BoekenBestsellers

Dominees Lubach en Bregman staan gebroederlijk onder elkaar in de Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad vertelt hoe het nu gaat.

Jet Steinz
null Beeld Podium
Beeld Podium

Gebroederlijk staan ze onder elkaar in de CPNB Bestseller 60, de twee seculiere dominees: schrijver/cabaretier/talkshowhost/muziekproducent Arjen Lubach en schrijver/historicus/journalist/activist Rutger Bregman. Maar terwijl Bregman de rol van dominee – als zingevende leidsman, generalist, zedenmeester en inspirator – graag op zich neemt en van mening is dat de samenleving zulke mensen nodig heeft, was voor Lubach het besef dat hij als presentator van Zondag met Lubach een ‘dominee die de menigte vertelt wat goed en fout is’ was geworden, juist een van de redenen om met het programma te stoppen. Dat besluit staat in Stoorzender, Lubachs memoires over de twee jaar voorafgaand aan zijn 40ste verjaardag, binnen op 2 in de Top 60. Bregmans optimistische, 528 pagina’s tellende preek De meeste mensen deugen hangt er al langer rond: 51 zondagen, vanaf volgende week precies een jaar, en ook na ruim 200 duizend verkochte exemplaren nog gewoon op 3.

De twee moeten alleen Ongetemd leven van Glennon Doyle boven zich dulden. Er zal een moment komen dat de markt verzadigd is van boeken over ‘luisteren naar je innerlijke stem’, ‘volledig en krachtig jezelf zijn’ en ‘je mooiste leven leiden’. (Toch? Alsjeblieft?) Maar eerst moeten alle vrouwen – want dit boek is speciaal voor vrouwen – er nog achter komen dat ze van jongs af aan geleerd hebben te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en ontdekken wie ze waren voordat hun verteld werd wie ze moesten zijn.

Hoe gaat het in de boekhandel?

Anita Joosten (De Tribune):

‘Tijdens de lockdown waren we meer een verzendhuis dan een boekhandel, maar inmiddels bezorgen we nauwelijks meer. Vanaf komende week hanteren we dus weer onze normale openingstijden: we heropenen op maandag en sluiten om zes in plaats van vijf uur. Aan dat laatste uurtje is echt behoefte, nu steeds meer klanten naar hun werk gaan. Hoewel onze winkel uit twee pijpenladen bestaat, lukt het iedereen toch om de regels na te leven. En aangezien onze klanten over het algemeen wat ouder zijn, is dat natuurlijk ook een kwestie van welbegrepen eigenbelang. Wel wordt er veel met contant geld betaald, dus we lopen voortdurend onze handen te desinfecteren. Maar we zijn vooral blij dat onze klanten weer naar de winkel komen om hier rond te snuffelen. Op die manier kunnen we onze eigen favorieten aanraden, zoals Roest van Jakub Malecki, en zijn het niet alleen de goed gerecenseerde titels die verkocht worden. Vrees voor het najaar hebben we niet echt, in het ergste geval gaan we weer bezorgen. We zien wel hoe het loopt.’

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Arjen Lubach: Stoorzender; Podium

2. Raynor Winn: Het zoutpad; Balans

3. Pieter Waterdrinker: De rat van Amsterdam; Nijgh & Van Ditmar

4. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

5. Sander Kollaard: Uit het leven van een hond; Van Oorschot

6. Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard; KokBoekencentrum

7. Jamie Oliver: 7 x anders; Kosmos

8. Charlotte Dematons: Alfabet; Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

9. Toshikazu Kawaguchi: Voordat de koffie koud wordt; Meulenhoff

10. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam.

Meer over