Doen & Laten

Reizen..

KLM vliegt rechtstreeks naar Calgary en naar Vancouver. Reken op minimaal 750 euro voor een retour, prijzen en tijden op www.klm.nl. Een huurauto kost vanaf 50 dollar per dag. Navigatie is eenvoudig: de meeste straten (NZ) en Avenues (OW) hebben nummers. 1 Canadese dollar=0,62 euro. Algemene informatie: www.travelalberta.nl en www.tourismcalgary.com.

Downtown

Bezoek voor een introductie eerst de Calgary Tower, dan het Glenbow Museum en dan Fort Calgary. De leukste straten zijn Eau Claire, Stephen Avenue (8th Ave) en 17th Avenue. Verder is de binnenstad geen feest; voor sfeer en avontuur moet je in andere wijken zijn:

Kensington

Wijk net ten noorden van Bow-rivier (meeste winkels liggen aan Kensington Road en 10th Street NW). Restaurants: Globe Fish Sushi (332 14th St. NW), Vero Bistro en Muse. Cafés: Kensington Wine Bar (1131 Kensington Road NW), en de Kensington Pub. Koffie, ontbijt en lunch: Elixir Fine Tea (1249 Kensington Rd NW) wordt gerund door een enthousiaste, eerlijke import-Japanner met verstand van zaken. Dairy Lane (319 19th Street NW); ben bereid een half uur te wachten, maar dan krijg je eindeloos gratis koffie bijgeschonken. Beperkt aantal tafeltjes en de beste gepocheerde eieren van de stad.

Inglewood

Oude artiestenbuurt, recentelijk opgeknapt. Restaurants: Jacqueline Suzanne’s Bistro (Louis XV over the top), Capo (duur maar goddelijk Italiaans eten), Villa Cantina (relaxed carribean), Rouge – een restaurant met geschiedenis.

Activiteiten

Calgary barst van de parken. Met name rond Glenmore Reservoir, een klein meer tegen Downtown aan, is veel te doen. Wandel eromheen. Of huur een boot en zeil in de stad. Ook het Heritage Park ligt hier, dat een impressie geeft van het oude Canada. Ga ook naar het Edworthy Park dat langs de Bow River loopt, een aanrader is de Douglas Fir Trail.

Het Nose Hill Park is een kale heuvel, waar tegen de avond de herten in het rond springen en zich een prachtig uitzicht ontvouwt op zowel de Rockies als Downtown.

In de zomer is het floaten populair. Koop of huur een oplaasboot (Lazy Raft Rentals, 720-3rd Street NW) en laat je vervolgens in Bowness park droppen in de Bow River. Vier uur later stap je net voorbij downtown in de wijk Inglewood uit het water. Ook floaten op de Elbow River is mogelijk.

Iets verder weg

Iedereen gaat over Highway 1 de bergen in naar Banff, en verder het Nationale Park in over de Icefields Parkway, maar niemand neemt de fantastische omweg over de gravelweg via Kananaskis. Complete stilte. Logeer in de Mount Engadine Lodge: www.mountengadine.com. Anderhalf uur rijden naar het oosten ligt Drumheller, met het fantastische Dinosaur National Park. Nog elk jaar worden hier oude dinosaurusbotten gevonden.

Winkelen

De winkelstraat in Downtown, Stephens Avenue (7th Avenue) is aardig, maar niet meer dan dat. Voor het echte werk ga je naar de Market Mall. Daar zitten de betere merken. Chinook is de grootste mall met een Imax 3d theater. Wil je naar de markt, dan is er de Calgary Farmers Market. Een overdekte markt waar met name lekker eten te krijgen is. En goede Nederlandse kaas.

Gert-Jan de Vlugt

Meer over