Review

Doctor Strange is spektakelfilm met popspiritualiteit

De in supercomputers ontworpen actiescènes verraden het productiebudget van 165 miljoen dollar.

Tilda Swinton en Benedict Cumberbatch in Doctor Strange. Beeld
Tilda Swinton en Benedict Cumberbatch in Doctor Strange.Beeld

Doctor Strange komt net langzaam op stoom, als een in mystieke oosterse krijgskunst gespecialiseerd bijpersonage besluit de film voor de toeschouwer toch even uit te leggen. Dat wil zeggen: hij duidt de film binnen het superheldenuniversum van studio Marvel, waarvan nieuwkomer Strange deel uitmaakt. Hij zegt het ongeveer zo: 'The Avengers beschermen de wereld tegen fysieke vijanden, wij beschermen tegen mystiek gevaar.'

Mystiek gevaar. Je zou kunnen zeggen dat Marvel met Doctor Strange een superheldenblockbuster maakt voor de Happinez-generatie, zoals Strange's eerste verschijning in stripvorm (1963) perfect paste in het Amerika van toen, waarin de hippiebeweging onder meer werd gevoed door psychedelica en (oosterse) spiritualiteit.

Doctor Strange (***). Actie. Regie: Scott Derrickson. Met: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams. 115 min., in 106 zalen.

Uiterlijk vertoon

Doctor Strange is een spektakelfilm gelardeerd met popspiritualiteit, waarin die vermeende mystiek niet anders wordt behandeld dan een willekeurige superkracht - het oogt exotisch, hier en daar zelfs uitzinnig spectaculair, maar het beperkt zich tot uiterlijk vertoon.

De dialoog is niet het sterkste aspect van dit veertiende deel uit het Marvelfilmuniversum.'Het is niet mogelijk een rivier te temmen', zegt leermeester Tilda Swinton tegen leerling Benedict Cumberbatch. 'Je kunt alleen met de stroom meevaren.'

Fragment uit de YouTube. Beeld
Fragment uit de YouTube.Beeld

Niet zo serieus

Cumberbatch speelt als dokter Stephen Strange de nieuwe superheld-in-wording; een even hooghartig als briljant neurochirurg, die na een vreselijk auto-ongeluk zijn handen de vernieling in helpt. Hij zoekt zijn heil bij de mythische heel- en leermeester The Ancient One (Swinton, kaal) in Kathmandu, Nepal, waar hij vlot de wetenschappelijke scepsis van zich afwerpt om uiteindelijk door manipulatie van de tijd wellicht zelfs zijn handen te genezen.

Mads Mikkelsen speelt de genietbare slechterik, die als ex-leerling van The Ancient One ooit overstapte naar de dark side. Lukraak over het verhaal uitgestrooide flauwe grapjes, waaronder eentje over Beyoncé, maken duidelijk dat de makers het gelukkig zelf ook niet zo serieus nemen.

De Deense acteur Mads Mikkelsen tijdens de première van de film bij Westminster Abbey in Londen op 24 oktober. Beeld
De Deense acteur Mads Mikkelsen tijdens de première van de film bij Westminster Abbey in Londen op 24 oktober.Beeld

Masterclass origami

Waar het immers om draait, en waar Doctor Strange zich knap weet te onderscheiden van de concurrentie, zijn de in supercomputers ontworpen actiescènes, die tot in de kleinste pixel het productiebudget van 165 miljoen dollar verraden.

De invloed van de regisseur op zo'n megaproductie is vaak beperkt, maar Scott Derrickson (vooral bekend als horrorfilmer) slaagt met verve. Het is kijken met open mond naar de scène waarin een hele stad wordt gedraaid, gevouwen en gekanteld, terwijl de personages er in zwaartekrachtloze vrijheid van 360 graden doorheen vechten, als was het een masterclass origami voor de fanclub van M.C. Escher. Dat er bar weinig onder zit, zoals bij de klassieke stadvouwscène van Inception wél het geval was, en dat de dokter in kwestie op dit moment in de film rondvliegt als kruising tussen Harry Potter en Superman, nemen we op de koop toe.

Fragment uit de trailer. Beeld YouTube
Fragment uit de trailer.Beeld YouTube
Meer over