Dochters volgen Wolfgang Wagner op

Eva en Katharina Wagner worden de nieuwe leiders van de Bayreuther Festspiele. De halfzussen volgen hun vader Wolfgang Wagner op, die zaterdag 89 werd en terugtrad als leider van het beroemde festival....

ANP

Dat heeft de Stiftungsrat van het festival maandag besloten. De keuze had ook de voorkeur van Wolfgang. Met de beslissing lijkt een eind gekomen aan een jarenlange strijd. Dramaturge Nike Wagner (63), nicht van Wolfgang, solliciteerde nog vorige week onverwacht met een muzikale partner van naam en faam: Gérard Mortier (64), directeur van de Nationale Opera van Parijs.

Het tweetal wilde een waardige opvolger van Richard Wagner zijn die immers opriep tot ‘altijd weer iets nieuws’. Het duo lichtte toe dat het hoog tijd was voor een keuze tussen traditie en toekomstvisie, tussen ‘een goedverzorgd museum, Wagner-als-event en een muziektheater van de toekomst’.

Eerder had Nike buitenspel gestaan, doordat haar concurrentes Katharina (30) en Eva Wagner (63) de gelederen hadden gesloten nadat ze jarenlang nauwelijks contact hadden gehad.

Eva was jaren geleden in haar eentje al als opvolger in beeld, maar Wolfgang lag toen dwars, samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Gudrun. Eerder dit jaar leken de zich inmiddels verzoende halfzussen al een goede kans te maken op de opvolging. Maar Nike nodigde vorige week nota bene Eva uit met haar en Mortier mee te solliciteren. Pas afgelopen weekeinde liet Eva weten met Katharina te willen doorgaan.

Wolfgangs oogappel Katharina liet eerder weten dat ze, met Eva, een groter en jonger publiek wil, dat ze opera zelfs voor kinderen toegankelijk wil maken en dat ze volgend jaar Tristan und Isolde op een groot scherm live in de stad wil laten zien en in 2013 zelfs de hele Ring des Nibelungen.

Dit jaar kreeg ze het al voor elkaar haar spraakmakende enscenering van Die Meistersinger von Nürnberg live te tonen op een reusachtig scherm in de stad. Weg waren de vooroordelen dat de Festspiele alleen maar voor elite en aanstellers is: 15.000 man dromden samen voor het scherm op de Bayreuther Festplatz, die uiteindelijk moest worden afgesloten om problemen te voorkomen.

Meer over