DJ Koze is een heuse mixtafeltovenaar (****)

null Beeld foto
Beeld foto

CD (dance) - DJ Koze

Een nieuwe plaat van DJ Koze is een gegarandeerde breinbreker. De Duitser Stefan Kozalla (zijn echte naam) maakte al een paar wonderlijke platen en de man wordt er, getuige zijn laatste tracks, niet conventioneler op.

Knock Knock, de opvolger van Amygdala uit 2014, is een sterrenparade van gastvocalisten, maar het is nog een kunst Róisín Murphy (Moloko), Kurt Wagner (Lambchop), Bon Iver en José Gonzalez te herkennen. Hun stemmen zijn gehuld in schutkleuren en opgegaan in de jungle van DJ Koze, en dus in dubbende bassen, hier en daar een wazige techno- of discobeat en heel veel psychedelische droomgeluiden. Koze is een meester van sfeer, en trekt je liever een zoete trip in dan de dansvloer op.

Knock Knock is vreemd maar toegankelijk, en ook wat tijdloos. De track Pick Up doet dankzij het funkgitaartje en de vocale soulsamples denken aan de acid-jazz van St Germain, en Music on my Teeth lijkt op de mistige ‘folktronica’ van grootheid Bibio. De laatste plaathelft is wat strakker dan de eerste en in stemloze tracks als Jesus en Seeing Aliens bewijst DJ Koze hoe goed hij is als componist en mixtafeltovenaar. Een uitmuntend zomerplaatje, dat dus gelijk de afspeellijsten in kan.

DJ Koze: Knock Knock. Pampa Records/ News

Meer over