Album

Diva Angélique Kidjo maakt een strak en activistisch popstatement ★★★★☆

Angélique Kidjo: Mother Nature Beeld
Angélique Kidjo: Mother Nature

Waar haalt Angélique Kidjo het allemaal vandaan? Bladerend door het bijgeleverde albumboekje (sorry streamers) kun je alleen maar bewondering hebben voor het project Mother Nature, waarvoor de bijdragen van gastartiesten vanuit de hele wereld zijn komen overgewaaid. De grote zangeres uit Benin wilde met haar plaat een verbinding leggen tussen de degelijke en maatschappelijk veelbewogen Afrikaanse pop van haar generatie en de nieuwe Afrikaanse wereldsterren, van Mr. Eazi tot Burna Boy, en hun soms toch wat lichtzinniger ‘afrobeats’. Dus komen de ingezongen partijen uit Nigeria, de Verenigde Staten, Zambia, Groot-Brittannië, Benin, Mali, Frankrijk en nog zo wat landen.

Het knappe aan deze zorgvuldig samengestelde plaat: hij klinkt als één heerlijk geheel. Kidjo weet met haar indringende en strakke stem steeds solide popstatements te maken, zonder overdreven sentiment maar met een heldere boodschap, over de eeuwige verbintenis tussen menselijkheid en de natuur, en de uitdagingen voor haar continent en de Afrikaanse diaspora. Je merkt in koele maar enerverende tracks als Dignity, met de Nigeriaanse superster Yemi Alade, bijna niet dat er ruim dertig jaar Afrikaanse pop aan elkaar wordt gemetseld. De klassiek tingelende gitaren in Africa, One of a Kind mengen zich moeiteloos met de gesmeerde r&b van Mr. Eazi (29) en de breekbare stem van Salif Keita (71). Op het overvolle album staat maar één wat minder nummer, een wat ontregelend elektronisch chanson genaamd Mycelium.

Mooi ook dat de sterkste track van de plaat, de door saxofoons gedragen en zalig groovende titelsong Mother Nature, gewoon is vervaardigd door Kidjo zelf, zonder hulp van gaststemmen. Eigenlijk is dat ook een ijzersterk statement van de inmiddels zestigjarige diva en onvermoeibare activist.

Angélique Kidjo

Mother Nature

Global

★★★★☆

Decca/ Universal

Angélique Kidjo Beeld
Angélique Kidjo
Angélique Kidjo Beeld
Angélique Kidjo
Angélique Kidjo Beeld
Angélique Kidjo

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over