Dit zijn de populairste boeken van afgelopen week

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: liefde.

Isabel Allende, auteur van De winter voorbij Beeld afp
Isabel Allende, auteur van De winter voorbijBeeld afp

Een gereformeerde opvoeding op het platteland, de dood van een broer, gepest op school, misbruikt door een docent, gendertwijfels - is dat niet een beetje too much allemaal, nee, want het is echt; de jeugd van Marieke Lucas Rijneveld is een writer's gold mine, en daarom is er nu haar/zijn debuutroman De avond is ongemak, die binnenkomt op een 31ste plaats in de CPNB Bestseller 60. Eén tree zelfs boven De zeven wetten van de liefde van Corine Koole, schrijver van onder meer 'Lust & Liefde' in het Volkskrant Magazine, de rubriek die u elke week weer leest, stiekem, geef maar toe, Koole dist niet voor niets al vijftien jaar waargebeurde verhalen op over hervonden jeugdliefdes, avontuurtjes met collega's en seksuele dubbellevens.

In De zeven wetten van de liefde maakt Koole na meer dan duizend interviews, reportages en verhalen voor kranten en tijdschriften de balans op, en onderzoekt de thema's die steeds weer terugkomen: verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw. Leesvoer dat dus gretig aftrek vindt, en in de week van Valentijnsdag al helemaal. Evenals Het bucketlist boek voor koppels van Elise De Rijck - dat doorstoot naar plaats 2 in de Bestsellerlijst, maar het bevat dan ook 250 opdrachten waarmee 'jullie elkaar nog beter [zullen] leren kennen' en 'spannende avonturen beleven' en 'met een beetje geluk laat het zelfs al jullie dromen uitkomen' - en het F*ck it list book voor koppels van Jacob & Haver, voor wie dat allemaal niet per se hoeft: elkaar kussen onder een maretak, of op een tandem door de carwash fietsen (binnen op 49).

En de 23ste roman van Isabel Allende, 75 jaar oud, die in een interview beweerde nog nooit zo verliefd te zijn geweest als nu. De winter voorbij droeg ze op aan haar nieuwste vlam Roger, het boek komt binnen met stip op 1.

1. Isabel Allende - De winter voorbij; Wereldbibliotheek (1)
Multicultiverhaal uit New York in 2015.

2. Elise de Rijck - Het bucketlist boek voor koppels;
Lannoo (9)
Leuke dingen om samen te doen.

3. Paolo Cognetti - De acht bergen; De Bezige Bij (23)
Noord-Italiaanse bergpassieroman.

4. Michael Wolff - Vuur en woede; Prometheus (4)

5. Jamie Oliver - 5 ingrediënten; Kosmos (23)

6. Britta Teckentrup - Ssst! De tijger slaapt; CPNB (3)

7. Haemin Sunim - Dingen die je alleen ziet...; Boekerij (34)

8. Dan Brown - Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (19)

9. William Cortvriendt - Lichter; Lucht (4)

10. Wouter de Jong - Mindgym; Maven (4)

Meer over