volkskrant radiode beste albums

Dit zijn de beste popplaten van het moment – ondanks de albumkomkommertijd

De zomerluwte in de muziekindustrie is een mooie gelegenheid om de topalbums die de aandacht dreigden te ontsnappen alsnog in het zonnetje te zetten. Dit zijn de pareltjes die al een tijdje uit zijn en onterecht onbesproken, alsnog op een rij.

null Beeld
Beeld

Platenbedrijven zuchten gedurende de maanden juli en augustus traditiegetrouw onder de zomerluwte, oftewel: de albumkomkommertijd. Een beetje band is op tournee om de enorme berg popfestivals wereldwijd van optredens te voorzien. Of gaat zelf even op vakantie. Om tussendoor ook nog snel die nieuwe en langverwachte plaat uit te brengen is dan niet zo handig. Dus verschijnt er weinig.

Het biedt wel mogelijkheden voor cd-besprekende popredacties om platen die al een tijdje uit zijn, toch nog aan een serieuze beschouwing te onderwerpen. De topalbums die aan de aandacht dreigden te ontsnappen.

Elegant, licht en dromerig

De plaat OK van Janne Schra is er zo een. ‘Al een paar weken uit’, schreef Menno Pot in zijn recensie, ‘maar te prachtig om onbesproken te blijven’. De zangeres van Room Eleven maakte haar derde en mooiste soloplaat en de liedjes zijn elegant, licht en dromerig. Vooral ook dankzij die stem van Schra, die volgens Pot inmiddels uit duizenden herkenbaar is. Een plaat die veel langer meegaat dan een oververhitte zomer.

Bloedmooi en onmisbaar

Lichtvoetig, frivool en zomers is Our Raw Heart van de Amerikaanse doommetalband Yob bepaald niet – dat zou een beetje raar zijn, gezien het genre. Maar bloedmooi en onmisbaar is het album wel. Zanger en bandbrein Mike Scheidt van Yob was ernstig ziek, en hij balanceerde even op het randje. De muziek is er nog aangrijpender van geworden, maar zeker niet troosteloos.

De liederen van Yob, zoals het overrompelend mooie nummer Beauty in Falling Leaves, zijn weliswaar treurig van toonzetting, en uiteraard in de dreigende en topzware riffs, maar in de bespiegelende en poëtische teksten van Scheidt gloort altijd hoop. Yob maakt simpelweg meesterlijke oerrock, die soms echt de tranen uit je ogen kan dreunen. En Yob is zeker niet ontoegankelijk. Geef de band een kans, ook als u niet door het leven wenst te gaan als metalhead.

Ook mooi:

De indrukwekkende, soms behoorlijk persoonlijke maar vooral erg originele danceplaat Basic Volume van de Londense ontdekking Gaika. En de verrassend leuke plaat Back Roads and Abandoned Motels van de altijd sierlijke countryrockers The Jayhawks, vol liedjes die de band eerder aan andere artiesten had afgestaan.

Beluister dit alles en nog heel veel meer, in de Volkskrant Radio-podcast op Pinguin radio.

Meer over