Dit zijn de beste podcasts van dit moment - volgens ons

Natuurlijk, 2017 was het jaar van #MeToo, van Trump, van het misgelopen WK. Maar 2017 was ook het jaar dat de podcast zich definitief manifesteerde als hét medium om verhalen mee te vertellen.Na de Gouden Eeuw van de Televisieserie, bevinden we ons op dit moment in de Gouden Eeuw van de Podcast, of 'Peak Podcast' zoals dat dan heet. Dit zijn, volgens de redactie van de Volkskrant, de 14 beste podcasts van dit moment, in volstrekt willekeurige volgorde. Luisteren maar.

Julien Althuisius
null Beeld
Beeld

S-Town

Uit de stal van de podcastmeesters van This American Life. Wat begint als een whodunit, ontvouwt zich tot een literaire karakterschets. S-Town vertelt het verhaal van John B. McLemore uit Alabama, 'een welbespraakte eenling met weltschmerz', zoals we eerder dit jaar schreven. 'Een meanderende zoektocht naar de ware aard van John, waarbij de maker zich voortdurend afvraagt of hij zijn tijd aan het verdoen is.' Een podcast als een roman en een mooie clash tussen de 'southern drawl' van de briljante, gekke, viezige hoofdpersoon en de policor New Yorkse verslaggever van This American Life.

Criminal

Voor de liefhebbers van waargebeurde misdaadverhalen (zoals eerder al de podcast Serial of de Netflix-serie Making A Murderer) is Criminal een must-listen. Om de veertien dagen op vrijdag een fijn verhaal over een (historische) moordpartij, een verbazingwekkende familiegeschiedenis of een potje fraude dat zijn weerga niet kent. Soms een verhaal van meer dan een eeuw oud, zoals over slaven Ellen en William die in vermomming ontsnappen aan hun slavenmeesters (aflevering 59). Ook een tip: aflevering 51, het verhaal van Axton Betz-Hamilton, wier identiteit gestolen werd. Hoe gruwelijk de verhalen ook zijn, de aangename stem van Phoebe Judge trekt je erdoorheen.

Voor beginners

Nog nooit een podcast geluisterd? Het is heel makkelijk. Via apps als Podcasts (Apple, gratis), Soundcloud (iOS, Android, gratis), Overcast (iOS, Android, gratis) of Spotify kun je grasduinen door en je abonneren op een duizelingwekkend aanbod aan podcasts. Helemaal gratis. En die podcasts kan je dan weer fijn afspelen in de auto, via bluetooth of een kabeltje. En nu we u toch spreken: luister ook eens naar de podcasts het Volkskrantgeluid en het Volkskrantgeluid Cultuur.

null Beeld
Beeld

Man met de Microfoon

In Man met de Microfoon vertelt Chris Bajema 'echte en bijna echte verhalen uit een stadswijk' rondom één thema. Ontroerend en vaak komisch zijn de mini-documentaires over de mensen die hij in zijn buurt tegenkomt. De bijna echte verhalen zijn geestige sketches die hij schrijft met Paulien Cornelisse en opneemt met acteurs als Lies Visschedijk en Leopold Witte.

Tip: aflevering 10, Onvoorstelbaar: voor één keer wijkt Chris Bajema van zijn format af en vertelt hij één lang verhaal over een jazzdrummer die voor de oorlog wereldberoemd was, maar wiens latere vrouw dat nooit geloofde.

null Beeld
Beeld

Missing Richard Simmons

Misschien wist je niet dat je Richard Simmons miste, misschien wist je niet eens wie hij is - het maakt niet uit, want wie deze podcast luistert raakt direct gefascineerd door het mysterie van de flamboyante fitnessinstructeur met zijn fluorescerende glitterpakjes en hysterische schreeuwstem. Na decennia in de spotlights verdween hij in 2014 uit zicht en verbrak de banden met al zijn vrienden. Oude vriend en leerling Dan Taberski probeert in Missing Richard Simmons antwoorden te vinden en begeeft zich op (of nét over) het randje van privacyschending.

null Beeld
Beeld

De Grote Harry Bannink Podcast

Harry Bannink schreef in zijn leven meer dan drieduizend liedjes. Hij maakte muziek voor onder andere Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt; voor 't Schaep met de 5 pooten, Ja Zuster, Nee Zuster en De Film van Ome Willem. In De Grote Harry Bannink Podcast praat Gijs Groenteman (die sinds kort ook een podcast over cultuur voor de Volkskrant maakt) met zangers, muzikanten en andere mensen die Bannink kenden of met hem samenwerkten. Groenteman schept heel snel een sfeer van knapperend haardvuur en vroeger, maar zonder dat het tuttig wordt; en als zijn geïnterviewden dwars door de opnamen heen gaan zingen is het helemaal groot feest.

null Beeld
Beeld

74 Seconds

Een minutieuze uiteenzetting van de 74 seconden, en de desastreuze gevolgen daarvan, waarin politieagent Jeronimo Yanez de zwarte man Philando Castile aanhield en zonder duidelijke reden zeven keer op hem schoot, terwijl zijn vrouw en dochtertje bij hem in de auto zaten. De eerste vier afleveringen zijn een reconstructie van het incident en veruit de beste. Daarna wordt deze podcast een uitgebreid verslag van de rechtszaak tegen Yanez.

null Beeld
Beeld

The Longest Shortest Time

Prachtige verhalen over gezinnen en ouder-kindrelaties. Hun bekendste afleveringen zijn die over de 'Accidental Gay Parents': een homo-echtpaar, van wie één transgender, dat hun neefje en nichtje adopteert en vervolgens zelf een kind krijgt. Andere mooie afleveringen gaan over een vrouw wier vader haar hele leven in de gevangenis zat, of over een vrouw die met haar zoon uit een streng-religieuze Joodse gemeenschap stapte. Down-syndroom, vroeggeboorte, adoptie, een alcoholistische vader: alles komt op een verrassende manier aan de orde. Steeds denk je dat het een clichéverhaal wordt, maar dat wordt het uiteindelijk nooit.

null Beeld
Beeld

Embedded en Planet Money (NPR)

NPR, de publieke omroep van Amerika, maakt prachtige podcasts. Neem Embedded, waarin dieper wordt ingegaan op het nieuws. Mooie afleveringen zijn The Golf Course uit de themaserie Trump Stories, of de serie Police Videos, waarin het verhaal wordt verteld achter de gebeurtenissen waarbij politieagenten slachtoffers maken. NPR maakt ook Planet Money, een podcast die doet alsof hij over economie gaat, maar die stiekem gewoon vertelt over de wereldrecordpoging iPad-typen van de zoon van de ex-president van Georgië, die een Nederlander in heel beroerd Engels laat uitleggen hoe je handelt in Noord-Korea en die uitlegt waarom het gesprek in de Trump Tower over adoptie alles te maken had met de belangen van Poetin en zijn vriendjes.

null Beeld
Beeld

The Daily

De dagelijkse podcast van The New York Times, waarin presentator Michael Barbaro samen met journalisten van de Times de luisteraar in een klein halfuur volledig op de hoogte brengt van de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag. Niet alleen informatief, maar altijd onderhoudend, snel en knap geproduceerd.

null Beeld
Beeld

Ear Hustle

Een podcast over gevangenen, (mede) gemaakt door gevangenen. Een sociologische verkenning, vol ontroerende, grappige en mooie verhalen, van het leven in de gevangenis San Quentin. Uitgevoerd door twee gedetineerden: Earlonne Woods en Antwan Williams. Een bijzondere aflevering is The Boom Boom Room. Gevangenen blijken in deze aflevering vooral ook mensen te zijn, met hun onzekerheden over liefde, seks en het gezinsleven.

null Beeld
Beeld

Heavyweight

Jonathan Goldstein kan als geen ander op een droogkomische manier intens ontroerende verhalen vertellen. Ze zijn grappig, ze zijn hartverscheurend, ze zijn alles tegelijk. Luister bijvoorbeeld naar Jesse, de aflevering over twee jongens die bij een auto-ongeluk betrokken raken als dader en slachtoffer (althans, dat is de vraag) en elkaar jaren later willen ontmoeten.

null Beeld
Beeld

Not a Huge Fan

Zelf omschrijven ze hun podcast als volgt: 'Charles Disney en Isaac Simpson zijn zwarte, demiseksuele BFF's! Ze presenteren een live comedy show in het poppenhuis van je kleine zusje.' Het kan over van alles gaan. Van 'Kantoren zijn communistische dictaturen' tot 'Vrouwelijke comedians zijn bevoorrecht'. Niet altijd even politiek correct en zeker niet altijd even grappig, maar hun aflevering The 8 Worst Podcast Voices, over irritante stemmen en gewoontes van podcast-presentatoren, is misschien wel de leukste podcastaflevering van het jaar.

null Beeld
Beeld

Pod Save The World

Na de verkiezing van Trump sloegen vier voormalige Obama-medewerkers de handen ineen en begonnen een mediabedrijf: Crooked Media. Hun eerste podcast Pod Save America verving de razendpopulaire politieke podcast Keepin' It 1600. Inmiddels is het imperium van Crooked uitgebreid naar acht podcasts (niet allemaal even leuk) en liveshows. Vooral Pod Save The World van Tommy Vietor, voormalig woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad en Obama, over buitenlands beleid is een aanrader.

Met name de aflevering Infiltrating al Qaeda, over een FBI-agent die infiltreerde en een grote aanslag voorkwam.

null Beeld
Beeld

New Emotions

Rappers Pepijn Lanen en Yousef Gnaoui praten elke week met een andere bekendheid, van Herman Koch tot Monica Geuze. Elke aflevering begint met de vraag: wat is het eerste wat je 's ochtends doet? Aanrader is de aflevering met Monica Geuze: lekker geouwehoer over geld en sterrendom anno 2017. Lanen en Gnaoui zijn niet de beste interviewers, maar wel oprecht geïnteresseerd.

null Beeld
Beeld
Meer over