Dit waren de populairste artikelen van 2016

Nu 2016 zijn einde nadert, blikken we terug op de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Hier vindt u een selectie uit de tweehonderd populairste Volkskrant-stukken. Van interview tot tv-recensie, van Max Verstappen tot Gordon, van hockeyveld tot heelal.

Redactie
Michael Heemels, ex-fractievoorzitter PVV-Limburg en oud-rechterhand van Geert Wilders. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
Michael Heemels, ex-fractievoorzitter PVV-Limburg en oud-rechterhand van Geert Wilders.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

Spraakmakende interviews

Hij wordt niet meer gedraaid op de radio, hij heeft een ongeluk gehad, hij voelt zich eenzaam. Maar hij blijft vechten, zegt zanger Gordon. 'Ik kan mensen hun hoop niet ontnemen.' (+)

Minister Schultz werkt aan een wet om het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het fietsen uit te bannen. De 13-jarige Tommy-Boy stierf in 2015 omdat hij op zijn telefoon keek terwijl hij op de fiets zat. De auto zag hij nooit aankomen. Sinds de dood van zijn zoon strijdt vader Michael Kulkens tegen telefoons in het verkeer.

Dat haar broer haar gaat vermoorden, staat voor Astrid Holleeder (50) vast. Hoe het gaat gebeuren, weet ze ook. Het is slechts wachten op het moment. En daarom schreef ze Judas. Het is het verhaal van haar familie en de terreur van oudste broer Willem. Het is ook een soort testament voor haar dochter. 'Nu kan ze in elk geval teruglezen hoe ons leven is geweest.' (+)

Jan Terlouw krijgt veel bijval na zijn emotionele pleidooi in De Wereld Draait Door. De schrijver en oud-politicus (85) maakt zich zorgen over de samenleving en de toekomst van de planeet. In een gesprek met de Volkskrant in februari bewees de voormalig D66-voorman al dat politiek en samenleving hem nog altijd zeer bezighouden. (+)

Nog elke dag ziet Niki Lauda dat hij veertig jaar geleden bijna verongelukte op de Nürburgring. Maar val hem er niet mee lastig. Max Verstappen, Mercedes, de Formule 1 anno 2016 is veel belangrijker. (+)

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Wim (8) met zijn zusje Astrid op haar eerste verjaardag. Beeld  Privécollectie Stien Leipoldt
Wim (8) met zijn zusje Astrid op haar eerste verjaardag.Beeld Privécollectie Stien Leipoldt

Michael Heemels moest weg als PVV-woordvoerder. Hij had in de kas gegraaid. Dit is zijn verhaal - ook over de gesloten partijcultuur. (+)

Baanbrekende wetenschap

Revolutionaire theorie: donkere materie is een volstrekte illusie

De Amsterdamse hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde heeft een potentieel baanbrekend artikel over de zwaartekracht gepubliceerd, waar in vakkringen jaren naar is uitgekeken. De theorie kan een opvolger zijn van Einsteins relativiteitstheorie uit 1915, is de claim, die al maanden in het geruchtencircuit rondging.

Biologen staan versteld: haai blijkt 392 jaar oud

De Verenigde Oostindische Compagnie was nog maar net opgericht: zó oud is een van de Groenlandse haaien waarvan Deense onderzoekers de leeftijd bepaalden. De haai raakte als 'bijvangst' verstrikt in de netten van vissers. Na zijn dood werd zijn leeftijd vastgesteld: 392 jaar.

Eindelijk bewijs: de ruimte rilt, theorie Einstein klopt

Het hoge woord is er uit, na weken vol geruchten en speculaties: het heelal zelf rilt nu en dan als een waterbed waar een klap op is gegeven. Amerikaanse en Europese fysici en astronomen bevestigden dat voor het eerst een dergelijke zwaartekrachttrilling is waargenomen. Maandagochtend 14 september 2015 iets voor elven (11.51:45) is de aarde aantoonbaar getroffen door zo'n minieme ruimterilling, veroorzaakt door twee elkaar opslokkende zwarte gaten anderhalf miljard lichtjaar hier vandaan.

Groenlandse haai. Beeld Julius Nielsen
Groenlandse haai.Beeld Julius Nielsen

Scherpe opinies

Yvonne Hofs

Beste boze 60-plussers,

Ik schrik van jullie. Echt waar. Niets roept de laatste tijd zo veel emotie op als de - blijkbaar benarde - financiële positie van (bijna)gepensioneerden. Telkens als de Volkskrant aandacht aan dit thema besteedt, wordt de redactie overstroomd met heetgebakerde e-mails van oudere lezers. Dat mag natuurlijk. Er is niets mis met kritisch commentaar. Waar ik van schrik, is het vaak schaamteloze egoïsme waarmee boze ouderen hun verworven rechten ('Handen af van ons pensioen!') opeisen. Aan de wankele pensioenvooruitzichten van jongeren maken jullie in deze e-mails bijzonder weinig woorden vuil.

Jonathan van het Reve

Een film, een boek, een wetenschappelijke ontdekking? Het maakt niet uit: als er in De Wereld Draait Door maar wordt bewonderd. De gasten, soms echte experts, proberen nog uit te leggen waar het precies over gaat, maar dat is niet de bedoeling. Hun taak is simpel: ze moeten met zo veel mogelijk geestdrift overbrengen waarom zij ervan ondersteboven zijn, waarom zij de maker zo bewonderen. (+)

Bert Wagendorp

Nederland is niet ziek, zei minister-president Rutte. Hij reageerde op Geert Wilders, die eerder in een onsmakelijk filmpje had verklaard dat Nederland wel ziek is. Dit vanwege de veroordeling die hij voor de Amsterdamse rechtbank aan zijn broek had gekregen. (+)

Julien Althusius

Emma was 12 toen bij haar anorexia werd geconstateerd. Ze was slim, grappig. 'Ze kon met twee vingers in haar neus VWO doen', zegt een vriendin. 'Pas achteraf dacht ik: oh ja, ze gaf wel in de pauze haar broodjes weg.' Zonder opsmuk toont Emma Wil Leven wat voor vernietigende en gevaarlijke ziekte anorexia is. (+)

Tekst gaat verder onder de video.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk tijdens de opnames van de speciale jubileumeditie van De Wereld Draait Door (DWDD) ter ere van het tienjarig jubileum van de talkshow. Beeld anp
Presentator Matthijs van Nieuwkerk tijdens de opnames van de speciale jubileumeditie van De Wereld Draait Door (DWDD) ter ere van het tienjarig jubileum van de talkshow.Beeld anp

Sterke sportverhalen

'Coach, waarom zit mijn kind niet bij de selectie?'

Hommeles rondom de selectiedagen bij sportclubs. Coaches hebben schoon genoeg van de woedende reacties van ouders als hun kind niet in het hoogste team komt. Bij hockeyclub Terriërs in Heiloo gooiden ze het roer om. (+)

Hoe Will Grigg het symbool van dit EK werd

Zonder een minuut te hebben gespeeld, is een Noord-Ierse bankzitter uit de Engelse derde divisie uitgegroeid tot dé ster van dit EK. Noord-Ierse supporters bezetten een uur na de wedstrijd nog het verder lege Parc des Princes. Luidkeels bezingen ze hun held: 'Will Grigg's on fire'. Wie is 'on fire'?

Max Verstappen wint Formule 1-race: 'Ongelooflijke ervaring'

Als 18-jarige heeft Max Verstappen zijn naam vetgedrukt in de geschiedenisboeken van de autosport geschreven. De Nederlandse Formule 1-coureur won in mei de Grote Prijs van Spanje, waarmee hij het beste resultaat ooit behaalde van een Nederlander in de koningsklasse van de autosport. Ook is hij de jongste coureur ooit die een Formule 1-race won.

Chinese zwemster doorbreekt taboe: 'Ik was ongesteld'

De Chinese zwemster Fu Yuanhui heeft tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het debat aangewakkerd over het taboe rond menstruerende sportsters. Na een verloren race vertelde ze de interviewer dat ze ongesteld was. Yuanhui is 'een heldin', menen nu veel vrouwen.

Formule 1-coureur Max Verstappen spuit een fles champagne leeg op het podium van de Grand Prix van Spanje. Verstappen heeft zijn debuut bij het topteam van Red Bull opgeluisterd met een sensationele overwinning in Barcelona. Beeld anp
Formule 1-coureur Max Verstappen spuit een fles champagne leeg op het podium van de Grand Prix van Spanje. Verstappen heeft zijn debuut bij het topteam van Red Bull opgeluisterd met een sensationele overwinning in Barcelona.Beeld anp

Het verhaal achter

Huppakee-weg en de dood van Hannie

De dood van Hannie Goudriaan in de documentaire Levenseindekliniek veroorzaakte veel ophef. 'Dit was executie.' Maar wat liet de documentaire niet zien? (+)

Overleden tophockeyer Rogier Mooij

Het Tergooiziekenhuis is op een aantal punten tekortgeschoten bij de behandeling van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij, die in 2014 onverwacht overleed in het ziekenhuis. Wat ging er mis? Lees hier een reconstructie.

Verdwijning van Sophia Koetsier in Oeganda

Na acht weken werken in een Oegandees ziekenhuis gaan drie Nederlandse studentes op rondreis door het Afrikaanse land. Na een paar dagen gaat een van hen vreemd gedrag vertonen. En dan verdwijnt Sophia Koetsier. (+)

Rogier Mooij, de hockeyer uit Tergooi. Beeld LMHC
Rogier Mooij, de hockeyer uit Tergooi.Beeld LMHC
Meer over