In de mode

Dit jack uit de fifties blijft ook deze zomer de bom

Al gooi je duizend bommen en granaten, met geen mogelijkheid is het bomberjack van het modetoneel te verjagen. Ook deze zomer duikt-ie weer op, in vele oogstrelende gedaanten.

Vanaf links: Hermès, Ermenegildo Zegna, Philipp Plein, Ermenegildo Zegna, Prada Beeld Imaxtree
Vanaf links: Hermès, Ermenegildo Zegna, Philipp Plein, Ermenegildo Zegna, PradaBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

De ideale tussenjas voor schelmen en schatten: het bomberjack, ooit bedacht door de United States Air Force om piloten warm en toch lichtgewicht te kleden. Voor de liefhebbers: de B15 was de katoenen uitvoering met bontkraag, opvolger MA-1 was de eerste met een gebreid stretchboord, ontwikkeld in de jaren vijftig. Het bekendst zijn de uitvoeringen van legergroene nylon met oranje voering. Wie neerstortte in zee kon de jas omdraaien en was zo goed zichtbaar voor hulptroepen.

Moschino, zomer 2021 Beeld Imaxtree
Moschino, zomer 2021Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij ze dragen?

De bomberjassen voor zomer 2021 blijven redelijk ver weg van het militaire spectrum en zijn luxer dan hun historische voorgangers. Bij Prada was het bomberjackje klinisch wit en behoorlijk strak, bij Hermès was het gemaakt van boterzacht hemelsblauw leer en bij Gucci had het wat van een seventies wintersportjack. Lief (met bloemen erop) werd-ie bij Wooyoungmi, stoer bij Philipp Plein en street bij Moschino. Bij Zegna was-ie luxe en los. Waarmee de bomber zijn veelzijdigheid toont, en zijn geschiktheid voor elke held zonder vliegbrevet.

Jimmy Somerville Beeld Redferns
Jimmy SomervilleBeeld Redferns

Een bekend mens

Het bomberjack heeft een veelbewogen leven achter de rug. Hij werd omarmd door Ivy League-studenten, skinheads en, uit protest tegen de homofobe connotatie die er daardoor aan het jasje kleefde, door de lhbti-gemeenschap – Jimmy Somerville van Bronski Beat voorop. Ook in films deed-ie het goed: in Taxi Driver had Robert de Niro er een, in Drive gaf Ryan Gosling plankgas in een aalgladde satijnen bomber.

Waar kopen we dat?

. Beeld
.

Groen MA-1 bomberjack van Dump & Zo

Okergeel omkeerbaar Jordan Flight bomberjack van Nike

Ivoorkleurige gewatteerde bomber van Daily Paper via de Bijenkorf

Adrian Smooth loafers van Dr. Martens

Meer over