analyse

Dit jaar geen gebrek aan diversiteit bij de Grammy Awards: vrouwen zijn grote winnaar

Het was een historische avond voor vrouwen bij de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Vrouwen wonnen alle belangrijke prijzen.

Tiara Thomas, Jeff Robinson en H.E.R., winnaars van song van het jaar met  ‘I Can't Breathe’. Beeld Getty Images
Tiara Thomas, Jeff Robinson en H.E.R., winnaars van song van het jaar met ‘I Can't Breathe’.Beeld Getty Images

Een protestlied van H.E.R. werd uitgeroepen tot song van het jaar (de prijs voor de compositie van het lied), Taylor Swift won als eerste vrouw ooit voor de derde keer keer album van het jaar, Megan Thee Stallion werd uitgeroepen tot beste nieuwe artiest én won de prijs voor de beste rapuitvoering (‘Best Rap Performance’), Billie Eilish won de prijs voor nummer van het jaar (‘Record of the Year’). Beyoncé werd de meest bekroonde vrouwelijke artiest aller tijden.

De prijsuitreiking in Los Angeles was zonder publiek. Binnen in het Staples Center in downtown Los Angeles hadden optredende artiesten een grote ruimte: elk hun eigen podium. Voor de presentatie door Trevor Noah (bekend van The Daily Show) en de prijsuitreiking was in de openlucht een podium gecreëerd. Daar zat een deel van de genomineerden aan tafeltjes.

Tussen hen bevond zich niet Fiona Apple. De zangeres kreeg weliswaar twee Grammy’s (voor beste alternatieve muziekalbum en voor beste rockuitvoering) maar wilde niet live op landelijke tv verschijnen omdat ze dat mentaal niet zou aankunnen. ‘Ik wil nuchter blijven, en bij dat lukt niet bij een evenement als dit’, had ze vooraf verklaard.

Wie wel graag had willen komen, was Abel Tesfaye, beter bekend als The Weeknd. Alleen had de jury hem dan wel moeten nomineren. Tesfaye was verbolgen over het feit dat hij, met Blinding Lights toch verantwoordelijk voor een van de grootste hits van 2020, niet eens was genomineerd. Hij was zo beledigd dat hij niet alleen besloot thuis te blijven, maar ook verklaarde nooit meer op de Grammy-uitreikingen te zullen optreden.

Het is een van de relletjes zoals die elk jaar de feestelijkheden ontsieren. Vooral de laatste jaren klonk er veel gemopper over bijvoorbeeld te weinig zwarte muzikanten in de belangrijkste categorieën, te weinig vrouwen, te weinig hiphop en te veel witte mannenrockbands. Daarvan was dit jaar geen sprake. In de categorie beste rockuitvoering werd zelfs geen enkele zanger genomineerd. En in de toch door mannen overheerste jazzsector was het orkestleider Maria Schneider die er met de belangrijkste prijs vandoor ging. Volkomen terecht, want haar album Data Lords werd door veel media ook als hoogtepunt van het jaar gezien.

Dat gold bepaald niet voor het album dat won in de categorie beste rockalbum. Als er dan toch nog iets te mopperen is: het is best schandalig dat het weinig opzienbarende The New Abnormal van The Strokes won en niet de ook genomineerde albums van Fontaines D.C. of Michael Kiwanuka.

Taylor Swift

Taylor Swift werd in Los Angeles de eerste vrouw die voor de derde keer een Grammy won voor het beste album. Daarmee betreedt ze het selecte gezelschap van Frank Sinatra, Paul Simon en Stevie Wonder. Zij wonnen de prijs voor album van het jaar ook drie keer.

Swift versloeg nu onder meer Coldplay, Dua Lipa en Post Malone. Ze kreeg de belangrijkste prijs in de (Amerikaanse) muziekindustrie voor Folklore. Ze nam het album vorig jaar in quarantaine op. Eerder won ze in dezelfde categorie al met de Fearless (2010) en 1989 (2016). Groot was haar teleurstelling toen haar voorgaande twee albums niet eens genomineerd werden.

Taylor Swift won de Grammy voor album van het jaar. Beeld Los Angeles Times
Taylor Swift won de Grammy voor album van het jaar.Beeld Los Angeles Times

Beyoncé

Taylor Swift was genomineerd voor in totaal zes Grammy’s, maar greep in de andere categorieën naast de prijzen. Beyoncé wist vier van de negen nominaties te verzilveren – overigens in net iets minder belangrijke categorieën. Daarmee kwam de teller voor haar op 28 Grammys, net zoveel als producer Quincy Jones er tot nu toe heeft gewonnen, maar nog drie minder dan de recordhouder, de Hongaarse dirigent/pianist Georg Solti (1912-1997).

Met haar 9-jarige dochter won Beyoncé een Grammy voor de beste videoclip, voor het nummer Brown Skin Girl, samen met SAINt JHN en Wizkid.

Beyoncé neemt de Grammy voor beste rapuitvoering in ontvangst voor haar nummer ‘Savage’.
 Beeld Getty Images
Beyoncé neemt de Grammy voor beste rapuitvoering in ontvangst voor haar nummer ‘Savage’.Beeld Getty Images

Megan Thee Stallion

Twee prijzen moest Beyoncé delen met rapper Megan Thee Stallion. Het liedje Savage dat Beyoncé met haar mee schreef en zong viel in de prijzen in de categorieën beste rapuitvoering en beste rapsong. De vrouwelijke rapper uit Houston won ook de prijs voor beste nieuwe artiest. Dat is een van de vier categorieën waarin muzikanten uit alle genres het tegen elkaar opnemen. Megan Thee Stallion liet onder anderen indie-zangeres Phoebe Bridgers achter zich. Zij wist geen van haar vier nominaties te verzilveren.

Megan Thee Stallion, winnaar van beste rapuitvoering en beste rapsong.  Beeld Getty Images
Megan Thee Stallion, winnaar van beste rapuitvoering en beste rapsong.Beeld Getty Images

Billie Eilish

Als het aan Billie Eilish had gelegen, had Megan Thee Stallion óók de prijs voor nummer van het jaar mogen winnen. De prijs werd echter door Ringo Starr uitgereikt aan de 19-jarige Eilish. Verbaasd en zelfs wat verbolgen vertelde ze in haar dankwoord voor de prijs die ze het tweede achtereenvolgende jaar won, dat ze halverwege het opstellen van haar speech was gestopt met schrijven – zo zeker wist ze dat Savage van Megan en Beyoncé zou winnen. Voor haar was het in elk geval wél het nummer van het jaar, beter dan haar eigen Everything I Wanted. Dat is de opvolger van Bad Guy, waarmee ze vorig jaar won.

Billie Eilish won nummer van het jaar.  Beeld Getty Images
Billie Eilish won nummer van het jaar.Beeld Getty Images

H.E.R.

Song van het jaar is het politiek beladen protestnummer tegen politiegeweld I Can’t Breathe van r&b-artiest H.E.R. Het werd geschreven nadat George Floyd omkwam door politiegeweld in de stad Minneapolis. ‘Ik heb dit nummer zelf opgenomen in mijn slaapkamer, in het huis van mijn moeder’, zei H.E.R. tijdens de uitreiking. ‘Wij staan voor de verandering die we willen zien, en je weet welke strijdvaardigheid we in de zomer van 2020 met elkaar hadden. Houd dat vast!’

WAP

Een van de sterkste optredens tijdens de Grammy-uitreiking zondagnacht was dat van rappers Megan Thee Stallion en Cardi B. Tijdens hun hit WAP drong de vraag zich op waarom dit nummer eigenlijk niet genomineerd was? Diverse media melden dat het te laat uitkwam, maar het verscheen op 7 augustus, net op tijd voor de Grammy-deadline die op 1 september was gesteld. Werd het liedje (WAP staat voor Wet Ass Pussy) toch te seksueel expliciet of controversieel geacht of moet het echt nog een jaartje wachten? Even opletten dus volgend jaar. Als WAP dan niet genomineerd wordt, lijkt een nieuw relletje geboren.

De videoclip van ‘WAP’ van Cardi B & Megan Thee Stallion Beeld
De videoclip van ‘WAP’ van Cardi B & Megan Thee Stallion
Meer over