Dit is Star Wars op z'n tastbaarst: vergankelijk en aards

Veelzeggend detail: de film begint níet met dat klimmende blazersgeschal. De introductietekst verschijnt nog wel in beeld: 'In a galaxy far, far away....', maar voor het eerst in de Star Wars-historie zonder klassieke melodie van John Williams. Rogue One - A Star Wars Story wordt dan ook gepresenteerd als een spin-off van de originele reeks, een losstaand avontuur dat zich afspeelt in dezelfde wereld. Maar, zo zal blijken, toch niet zo heel los.

null Beeld anp
Beeld anp

De door de Britse huurling Gareth Edwards (Monsters, Godzilla) geregisseerde vertakking valt - spoilerluw - in het Star Wars-universum als volgt te positioneren : kort voor A New Hope, de allereerste bioscoopfilm uit 1977, die aanvangt met prinses Leia op de vlucht voor Darth Vader. En enige tijd na de tweede trilogie uit de jaren negentig, waarin de wordingsgeschiedenis van Anakin Skywalker werd behandeld, de vader van held en jedi Luke.

Andere planeet

Wie dit niks zegt, leeft op een andere planeet. Of was te jong. Daar houdt de Disney-studio rekening mee: het goed zonder voorkennis te volgen Rogue One kan ook fungeren als instapfilm voor een nieuwe generatie. Wederom staat een rebellenheld(in) centraal: Jyn Erso (Felicity Jones), geharde dochter van een briljante wetenschapper (Mads Mikkelsen) die onder druk collaboreert met het kwade keizerrijk bij het ontwerp van de 'Death Star', de kolossale kunstster met laserkanon uit de eerdere - in de Star Wars-tijdbalk dus latere - films.

Jyn is, anders dan de Skywalkers, niet in bezit van verborgen jedi-knobbel; geen force in de familie. Maar zal desondanks fungeren als cruciale schakel in de rebellenstrijd tegen het kwaad. Eerst trekt ze planeet- en maanhoppend rond, vergezeld door de dubieuze rebel Cassian (Diego Luna) en diens contactueel minder begaafde robotkompaan K-2SO. Later wordt het team uitgebreid met een nerveuze overgelopen keizerrijkbeambte (Riz Ahmed) en twee woestijnplaneetbewoners: de een blind en amateur-jedi stokvechter, de ander ruimte-Rambo.

Science Fiction

Rogue One – A Star Wars Story (3D)
Regie Gareth Edwards.
Met Felicity Jones, Diego Luna, Forest Whitaker, Riz Ahmed, Donnie Yen, Ben Mendelsohn, Mads Mikkelsen.
133 min. In 136 zalen.

Meester in de aankleding

Regisseur Edwards toont zich een meester in de aankleding, de gevechts-choreografie en details. Dat stormtrooper-speelpopje van de jonge Jyn, die afgedragen ruimteschepen, de tochten door rijk en divers bevolkte werelden, die toch ook vertrouwd aanvoelen: dit universum kennen we. Dan mag de plot weinig bijzonder zijn; iets met gestolen bouwplannen, de abrupte transformatie van Jyn tot geïnspireerd rebellenaanvoerder, en als dieptepunt een reeks stijf gedeclameerde speeches voor de grote aanval.

Maar die strijd! Ruimteveldslagen die in inventiviteit nog uitsteken boven The Force Awakens (2015), grondgevechten die doen denken aan WOII-films, of de Amerikaanse bezetting van Irak. Dit is Star Wars op z'n tastbaarst: vergankelijk en aards. De 3D-effecten zijn subliem: een nieuwe standaard. Met de eenwording van fotorealistische effecten en het oude, uit de jaren zeventig en tachtig bekende design, zet Rogue One een nieuwe Star Wars-stap: voortaan kan alles. Een beetje eng is dat wel. De digitaal opgewekte Britse acteur Peter Cushing, overleden in 1994, duikt gewoon weer op als gouverneur aan de zijde van het kwaad.

Zo mixt Rogue One Star Wars-iconografie met vers bloed. Noem het de B-rebellenploeg: niet zo profetisch of duurzaam als die eerdere (of eigenlijk latere) helden, maar capabel genoeg voor deze eenmalige episode.

Meer over