BoekenKort

Dit boek toont de positieve kanten van negativiteit

Eén slippertje kan een huwelijk verwoesten, maar er is geen enkele positieve daad die partners levenslang aan elkaar verbindt, schrijven psycholoog Roy Baumeister en wetenschapsjournalist John Tierney in De kracht van het negatieve. En één slechte recensie beïnvloedt de reputatie van een restaurant meer dan drie positieve. De overweldigende aandacht voor het negatieve lijkt een menselijke zwakte, maar vanuit evolutionair perspectief is deze eigenschap een kracht. Eén foutje kan je immers fataal worden.

In tien hoofdstukken presenteren de auteurs eenvoudige strategieën om de negativiteitsbias te lijf te gaan, zoals minimalisatie, een methode om negatieve gedachten kleiner te maken. Straffen werkt beter dan belonen, vinden de twee, al is dat misschien niet zo politiek correct. Een bonus kun je daarom beter verpakken als een sanctie: geef mensen in januari een zak geld en laat ze die in december terugbetalen als ze hun doel niet hebben gehaald. Dat is effectiever dan een grote som met Kerst.

null Beeld Nieuwezijds
Beeld Nieuwezijds

John Tierney en Roy F. Baumeister: De kracht van het negatieve. Uit het Engels vertaald door Tracey Drost-Plegt. Nieuwezijds; € 24,95.

Meer over