Nieuws

Distributie biografie Philip Roth gestaakt na beschuldigingen van seksueel wangedrag biograaf

De uitgever WW Norton stopt tijdelijk met de Amerikaanse distributie van de biografie van Philip Roth. De schrijver van het boek, Blake Bailey, wordt beschuldigd van seksueel wangedrag in zijn tijd als docent.

null Beeld

De aantijgingen aan het adres van Bailey zijn ‘serieus’, schrijft de uitgever aan persbureau AP. De auteur ontkent zelf alle beschuldigingen.

Bailey werkte in de jaren negentig als docent op een middelbare school in New Orleans. In die tijd zou hij meerdere voormalig leerlingen seksueel geïntimideerd of misbruikt hebben, onder meer door grensoverschrijdende berichten te sturen (grooming). Een vrouw zegt zelfs op 22-jarige leeftijd verkracht te zijn.

De beschuldigingen kwamen afgelopen zondag op een literair blog voor het eerst naar buiten, meldt de LA Times. Twee oud-leerlingen spraken zich in de loop van de week uit in regionale Amerikaanse media.

Volgens de advocaat van de auteur zijn de aantijgingen niet waar. ‘Meneer Bailey heeft zich tegenover geen enkele vrouw ongepast gedragen’, schrijft hij aan the Times Picayune/New Orleans Advocate. ‘Het is absurd om te suggereren dat hij scholieren ‘gegroomed’ heeft voor ontmoetingen die zij later als volwassenen zouden hebben.’ Bailey zou in zijn berichten hebben gezinspeeld op de aankomende volwassenheid van de leerlingen.

De advocaat benadrukt dat tot voor kort niemand heeft geklaagd over zijn handelswijzen als docent ‘meer dan twintig jaar geleden’.

WW Norton schort de Amerikaanse distributie van de biografie op ‘in afwachting van nieuwe informatie die aan het licht kan komen’. De uitgevers van het boek in andere landen hebben nog niet gereageerd. De Nederlandse vertaling wordt uitgegeven door De Bezige Bij.

Meer over