FilmrecensieRaya and the last dragon

Disneys nieuwste animatiefilm biedt een welkome boodschap in een oogstrelend, schaamteloos geromantiseerd decor ★★★★☆

In een sprookjesversie van Zuidoost-Azië zijn culturele elementen lukraak door elkaar geklutst.

Raya and the Last Dragon Beeld
Raya and the Last Dragon

Als Imperator Furiosa uit Mad Max raast Raya in Raya and the Last Dragon door een stoffig woestijnlandschap, op de rug van een uit de kluiten gewassen, armadillo-achtige hamster. Een cynische jonge heldin is ze, die denkt dat geen mens te vertrouwen is.

Niet geheel onterecht, trouwens. Ze woont in een wereld waar iedereen elkaar besodemietert, waarin elk vriendelijk gebaar of elke poging tot toenadering wordt afgestraft. Het is de reden dat er een kolkende, paarszwarte monstermist is vrijgekomen, die de meeste mensen heeft versteend. Haar vader is een van de slachtoffers; hem probeert Raya vooral te redden tijdens haar queeste.

Dit klinkt nogal duister voor een Disneyfilm. Maar wees gerust: verder is dit alles onmiskenbaar afkomstig uit de Amerikaanse animatiestudio. Raya is zo’n typisch sterk vrouwelijk personage dat al vaker in Disneyfilms figureerde dan tuttige prinsesjes. Een pastelkleurige, grappige draak wordt tijdens haar reis haar sidekick. En het land waar ze doorheen trekt is tot in de puntjes vormgegeven. Het is een soort sprookjesversie van Zuidoost-Azië waarbij culturele elementen lukraak door elkaar zijn geklutst: van drijvende markten tot bamboebossen. Er zijn chopsticks en puntige strohoeden. Cultural appropriation of een liefdevolle ode, het is in ieder geval een oogstrelend, schaamteloos geromantiseerd decor om je genietend in onder te dompelen.

De regisseurs hebben ook leentjebuur gespeeld bij de Aziatische martialartsfilms, wat heerlijke vechtscènes oplevert, en de animaties zijn van topkwaliteit. Kabbelend water, strijklicht op haren: verbijsterd mooi. Daarbij kan de boodschap niet méér welkom zijn dan nu: wantrouwen verhardt, maar wie wil kan dat terugdraaien.

Hoopvol, na dit jaar. Zeker voor de Amerikanen, die dit jaloersmakend genoeg weer kunnen bekijken in een echte bioscoop. Wij zijn nog aan huis gekluisterd en moeten er, naast een Disney+-abonnement, voorlopig ook nog eens 21,99 euro extra voor neerleggen.

Raya and the Last Dragon (Raya en de laatste draak)

Animatie

★★★★☆

Regie Don Hall, Carlos López Estrada.

Te zien via Disney+, na bijbetaling van 21,99 euro (en vanaf 4/6 gratis).

Meer over