Disney zwicht voor kritiek: sexy prinses teruggetrokken

Disney is gezwicht voor de kritiek op het 'seksualiseren' van prinses Merida. De afbeelding van de prinses is stilletjes van de website van Disney verwijderd, nadat ruim 200.000 mensen een petitie tekenden tegen de make-over van de heldin uit animatiefilm Brave.

Heleen van Lier
De prinsessen van Disney. Merida schittert in afwezigheid. Beeld Disney
De prinsessen van Disney. Merida schittert in afwezigheid.Beeld Disney

De met pijl en boog uitgeruste prinses Merida uit de Pixar-film Brave (2012) kreeg een slanker, volwassener en sexy uiterlijk voordat ze vorig weekend werd toegevoegd aan de Disney Princess-lijn. Ook kreeg ze nieuwe kleding: Haar simpele zwarte jurk werd vervangen voor een glitterjurk met ontblote schouders.

Dat schoot de schepper van Merida, Brenda Chapman, in het verkeerde keelgat. 'Merida was de prinses waar veel meisjes en hun ouders op hebben zitten wachten - een sterke, zelfverzekerde vrouw die zichzelf prima kan redden,' zo staat te lezen in een petitie op de website change.org. 'Ze was een prinses die eruit zag als een echt meisje, compleet met de 'imperfecties' die alle mensen hebben.' Chapman zei de make-over te beschouwen als 'een botte, seksistische marketingactie, gebaseerd op geld'. 'Het is afgrijselijk wat ze met haar gedaan hebben', zei ze. Chapman had eerder al bekendgemaakt dat ze Merida heeft gemodelleerd naar haar 13-jarige dochter Emma. 'Nu hebben ze haar in een stak glitterpakje gestoken. Walgelijk!'

Disney heeft nog geen officiële verklaring gegeven over het verwijderen van de afbeelding van Meriada van de website. Het bedrijf liet eerder in een verklaring weten: 'Merida laat zien wat het is om een Disney-prinses te zijn door dapper, gepassioneerd en zelfverzekerd te zijn. Ze blijft dezelfde sterke en vastberaden Merida van de film, wier innerlijke kwaliteiten moeders en dochters over de hele wereld hebben geïnspireerd.'

De speelgoedlijn van Disney bestaat behalve de roodharige krullenbol uit Brave verder uit Sneeuwwitje, Assenpoester, Aurora (the Sleeping Beauty, 1959), Ariël (De Kleine Zeemeermin, 1989), Belle (Belle en het Beest, 1991), Jasmine (Aladdin, 1992), Pocahontas (Pocahontas, 1995), Mulan (Mulan, 1998), Tiana (De Prinses en de Kikker, 2009) en Rapunzel (Tangled, 2010). Volgend jaar moet ook prinses Anna uit de film Frozen, die in november van dit jaar uitkomt, aan de lijn worden toegevoegd. Het is niet bekend of en hoe prinses Merida terugkomt in de lijn.

De orginele Merida Beeld Pixar/ Disney
De orginele MeridaBeeld Pixar/ Disney
Merida na de make-over Beeld Pixar/ Disney
Merida na de make-overBeeld Pixar/ Disney
Meer over