Update

Discolegende Donna Summer overleden

De legendarische Amerikaanse disco- en soulzangeres Donna Summer is op 63-jarige leeftijd overleden. Dat hebben haar familie en management vandaag bekendgemaakt.

null Beeld epa
Beeld epa

Summer leed al lange tijd aan kanker. LaDonna Adrian Gaines, zoals haar echte naam luidde, werd vooral in de jaren '70 wereldberoemd met hits als 'I Feel Love', 'Last Dance' en 'Hot Stuff'. Ook in de jaren '80 scoorde ze nog enkele wereldhits zoals 'She Works Hard for the Money' en 'This Time I Know It's for Real.' Ze zou volgens entertainmentsite TMZ zelfs de afgelopen periode nog hebben gewerkt aan een nieuw album.

Summer werd geboren in de Amerikaanse stad Boston en begon met zingen in een kerkkoor. Haar artistieke loopbaan kwam van de grond in een Duitse productie van de musical Hair eind jaren '60. Ze verhuisde daarom naar West-Duitsland. Haar eerste solo-plaat kwam uit in 1971.

Ze werd pas echt bepalend voor de discomuziek dankzij haar samenwerking met de Italiaanse producent en musicus Giorgio Moroder. Ze brak in 1975 door met Love to Love you Baby. Er volgden nog tientallen hits. Summer en Moroder waren vormden met hun hits een inspiratiebron voor vele artiesten in die tijd. Summer verkocht miljoenen platen en werd vijf keer beloond met een Grammy.

In Nederland brak Summer in 1974 door nadat ze twee keer had opgetreden in de televisieshow van Sjef van Oekel (wijlen Dolf Brouwers), Van Oekel's Discohoek.

Summer laat een echtgenoot en twee dochters achter.

Summer in 2007, bij een optreden in Ahoy'. Beeld ANP
Summer in 2007, bij een optreden in Ahoy'.Beeld ANP
Meer over