Directie en personeel FD willen overname door HAL Investments

Directie en personeel van Het Financieele Dagblad zijn akkoord met een overnameplan van de krant door een consortium rond de investeringsmaatschappij HAL Investments....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Daarnaast zal ook Willem Sijthoff - een achterneef van de huidige FD-eigenaren - 35 procent van de certificaten in handen krijgen. De resterende 30 procent komt bij het personeel terecht. In de komende drie weken zal moeten worden uitgezocht in welke vorm de deelname van de 140 personeelsleden in de eigen krant zal krijgen. Vooralsnog wordt gedacht aan de oprichting van een personeelsparticipatie-maatschappij. De hoogte van het totale bod is 80 miljoen gulden.

Directeur Ria Kuip en hoofdredacteur Fred Bakker van Het Financieele Dagblad hebben donderdag overleg gevoerd met directeur Nico van de Vorm van HAL Investments. Vrijdag stelden directie en hoofdredactie het personeel op de hoogte. Ook wilden zij van het personeel weten of er belangstelling is om zelf voor 30 procent in het bedrijf deel te nemen.

De directie van Het Financieele Dagblad liet weten dat er geen plannen zijn om de Belgische uitgever De Financieel-Economische Tijd ook in het consortium rond HAL Investments op te nemen. Deze krant had hier eerder wel belangstelling voor getoond.

Het personeel had in december al te kennen gegeven voorkeur te hebben aan het bod van HAL Investments. De Rotterdamse investeringsgroep neemt genoegen met certificaten van aandelen. Hierdoor houdt het personeel een grote mate van zeggenschap. Andere belangstellenden zoals de Britse uitgever Pearson en De Telegraaf, willen alleen aandelen.

Belangrijk is op dit moment de houding van de commissarissen en vooral die van Hendrik Sijthoff Holding, de huidige eigenaar van de krant. De commissarissen W. de Grefte en J. de Vries hebben zich inmiddels achter het plan voor een overname door HAL Investments en Willem Sijthoff geschaard. 'In bijna alle geledingen van het bedrijf wordt aan dit overnameplan de voorkeur gegeven. Wij vinden dat eerst over dit bod moet worden onderhandeld', stelt commissaris De Vries. De positie van commissaris Bob Sijthoff, de zoon van Hendrik Sijthoff, is onduidelijk.

Adviseur mr J. Brada van Sijthoff Holding stelt dat nog niet is onderhandeld met HAL Investments. 'Er is nog geen constructief voorstel door HAL gedaan. Wij hebben wel hogere biedingen van andere uitgevers gekregen. Wat mij verbaast is dat HAL met de directie praat en niet met de certificaathouder.'

Meer over