Update

Directeur Muziekgebouw moet weg uit vrees voor bezuinigingen

Tino Haenen moet opstappen als algemeen en artistiek directeur van Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Als reden voor zijn vertrek noemt de raad van toezicht de bezuinigingen. 'Het huidige tijdsgewricht van bezuinigingen in de culturele sector vraagt om een andere vorm van leiderschap, meer gericht op cultureel ondernemerschap', luidt de persverklaring.

Jonathan Witteman
© ANP Beeld
© ANP

In de verklaring staat dat de beslissing 'in onderling overleg' met Haenen is genomen, maar dat spreekt Haenen zelf tegen. 'Ik ben verbijsterd. Onze advocaten zijn met elkaar in gesprek. Het is een beslissing van de raad van toezicht. En ik ben het daar niet mee eens.'

'Het spijt me voor Tino en zijn collega's dat we deze beslissing hebben moeten nemen', zegt Marieke Schoenmakers, lid van de raad van toezicht en directeur van de VPRO. 'We vinden het heel vervelend. Toch meenden we deze stap te moeten zetten.' De raad van toezicht maakt zich zorgen om het voortbestaan van het Muziekgebouw nu ook de gemeente Amsterdam ingrijpende bezuinigingen op cultuur dreigt door te voeren. Muziekgebouw aan 't IJ geldt als een van de belangrijkste Nederlandse concertzalen op het gebied van hedendaagse klassieke muziek. De Vlaming Haenen (1956) was sinds juni 2008 directeur. Daarvoor was hij artistiek leider van het Brusselse festival voor nieuwe muziek Ars Musica.

De raad van toezicht zegt Haenen erkentelijk te zijn om het 'prachtige repertoire' en de 'bijzondere ensembles' die hij naar het Muziekgebouw heeft gehaald.

Geschrokken

De raad van toezicht is 'geschrokken' van de woorden van de Amsterdamse wethouder van cultuur Carolien Gehrels, twee weken geleden in de Volkskrant. Gehrels kondigde een grondige sanering aan van de Amsterdamse kunstsector. Ze noemde het Muziekgebouw als probleemgeval, nu er naar verwachting veel minder geld vrijkomt voor de ensembles, de hoofdbespelers van het gebouw.

'We krijgen nu 3 miljoen euro subsidie', zegt Schoenmakers. 'Dat kan niet halveren, dan moeten we sluiten. Het zou doodzonde zijn als in het gebouw bijvoorbeeld een congrescentrum zou komen.'

Meer over