nieuwsamsterdam

Directeur Axel Rüger verlaat Van Gogh Museum voor Royal Academy of Arts

Directeur Axel Rüger verlaat het Van Gogh Museum in Amsterdam. Op 1 juni gaat hij de Royal Academy of Arts in Londen leiden. Dat maakte het museum woensdag bekend.

 Axel Rüger. Beeld Reuters
Axel Rüger.Beeld Reuters

Rüger (Dortmund, 1968) begon dertien jaar geleden als algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Onder zijn leiding werd een nieuwe aanbouw met een nieuwe hoofdingang gerealiseerd en werden succesvolle tentoonstellingen georganiseerd als Munch: Van Gogh en Van Gogh & Japan. Ook werd de collectie uitgebreid – naast werken van Van Gogh verwierf het museum ook kunst van Edgar Degas, Paul Signac en Edvard Munch. Het bezoekersaantal nam toe van zo’n anderhalf miljoen in 2006 tot ruim twee miljoen vorig jaar. Tevens is de digitale aanwezigheid van het museum, onder andere op sociale media, sterk toegenomen.

Zijn grootste verdienste bij het Van Gogh Museum noemt Rüger de nieuwe entree. ‘Het is ons gelukt het museum toe te snijden op de enorme bezoekersstromen’, zegt hij in een telefonische toelichting op zijn overstap. ‘De uitbreiding van het museum ging hand in hand met een andere presentatie van de collectie. Dat heeft geleid tot een toegenomen bezoekerstevredenheid.’

De nieuwe werkplek van Rüger, de Royal Academy of Arts, is een Britse kunstinstelling die privaat wordt gefinancierd. Formeel bestaat de leiding uit de kunstenaarsvereniging die aan het instituut is verbonden. Hiertoe behoren beroemde hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Ai Weiwei, Grayson Perry en Tracey Emin.

‘De Royal Academy is natuurlijk een instelling met een heel ander karakter’, stelt Rüger. ‘Het is een vereniging van kunstenaars; zij runnen het ook. Als ceo stuur ik de dagelijkse operatie aan. Er is zowel een artistiek directeur, die samen met de kunstenaars het tentoonstellingsprogramma bepaalt, als een zakelijk directeur. Mijn belangrijkste taak is het regelen van fondsen en commerciële activiteiten, want de Royal Academy krijgt geen cent overheidsgeld. Daarnaast wordt er van mij verwacht dat ik het internationale profiel uitbouw. Er moeten meer toeristen komen.’

Oudste kunstacademie van Engeland

Jaarlijks ontvangt de Royal Academy anderhalf miljoen bezoekers. Naast het beheren van een permanente kunstcollectie - sinds de oprichting doneert elk aankomend lid van de kunstenaarsvereniging een werk - worden grote tentoonstellingen georganiseerd. De Summer Exhibition, de jaarlijkse zomerexpositie van de kunstinstelling, is in Londen een begrip. Het is een verkooptentoonstelling waarvoor naast gerenommeerde kunstenaars ook opkomend talent zich kan melden. De Royal Academy biedt ook onderdak aan de oudste kunstacademie van Engeland. In 2018 vierde de instelling zijn 250-jarig bestaan. In dat jaar werd ook een grote verbouwing afgerond die 70 procent meer publieke ruimte heeft opgeleverd.

Rüger werd benaderd voor de hoogste baan bij de Royal Academy, zegt hij, en heeft vervolgens een uitgebreide sollicitatieprocedure doorlopen. Hij kende het instituut onder meer van een in 2010 gehouden tentoonstelling. Voor The real Van Gogh - The artist and his letters leende het Van Gogh Museum brieven en schilderijen uit.

Bovendien werkte hij eerder in Londen. Van 1999 tot 2006 was hij conservator 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst van The National Gallery. In 2015 werd hij al gepolst omtrent de hoogste post van dit belangrijke museum. Maar toen was hij druk bezig met het realiseren van de de nieuwe aanbouw van het Van Gogh Museum, zo vertelde hij indertijd deze krant. Hij had zijn raad voor toezicht beloofd dat project, dat hij zelf had aangezwengeld, af te maken.

Met zijn terugkeer naar Londen komt Rüger veel oude bekenden tegen. ‘Daar heeft zich in de museumwereld de afgelopen jaren een generatiewisseling voltrokken. Ik kom in een netwerk dat me vertrouwd is. Velen zijn leeftijdsgenoten.’

Op 1 maart opent in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature. ‘Dat is onze eerste tentoonstelling met een levende kunstenaar.’ Het is een mooi bruggetje naar zijn nieuwe baan. ‘Ik neem afscheid met een expositie over een kunstenaar, David Hockney, die lid is van de Royal Academy.’

Met het vertrek van Rüger zoeken nu twee van de drie musea aan het Museumplein in Amsterdam een nieuwe directeur. Het Stedelijk Museum hoopt voor 1 juli een nieuwe artistiek directeur te hebben benoemd.

Meer over